Biszkopt z rabarbarem
Biszkopt z rabarbarem to wiosenny deser, który z całą pewnością zadowoli wszystkich smakoszy. Jego niesamowity smak wynika z połączenia słodkiego ciasta i delikatnie kwaśnej rabarbaru, co tworzy idealny balans smaków. Ten przepis na mokry biszkopt z rabarbarem to propozycja delikatnego i wilgotnego ciasta – idealnego towarzysza popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Rabarbar dodaje ciastu niepowtarzalnego smaku i pomaga zmiękczyć jego strukturę, dzięki czemu biszkopt jest nie tylko smaczny, ale i kruchy. To idealna propozycja na wiosenny deser, który będzie cieszył zarówno dorosłych, jak i dzieci.
admin
Składniki:
- Ciasto
- – 5 jajek
- – 1 szklanka cukru
- – 2 szklanki mąki
- – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- – 125 g masła
- – 3 łyżki oliwy
- Rabarbar
- – 5 średnich łodyg rabarbaru
- – 2 łyżki cukru
- – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- – cukier puder do posypania ciasta
Biszkopt z rabarbarem – jak zrobić?
- Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić w 1 cm kawałki posypać cukrem.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cały czas ubijając.
- Wrzucać po jednym żółtku delikatnie ubijając.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypywać powoli do ubitych jajek i mieszać delikatnie łyżką. Nie ubijać!
- Wlać rozpuszczone masło wymieszane z oliwą i również delikatnie wymieszać.
- Ciasto ma być gęste i sztywne.
- Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Z rabarbaru odlać powstały sok, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Rabarbar położyć delikatnie na wierzchu ciasta.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem w miejscu gdzie nie ma rabarbaru,tam ma być suchy.
- Ja piekłam 20 minut.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Najlepiej smakuje na ciepło.
xxxx – dodatkowe informacje
Oprószenie rabarbaru mąką ziemniaczaną spowoduje, że rabarbar nie opadnie na dno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami
Następny przepis: Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym