Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą
Delikatny, puszysty i niezwykle aromatyczny – taki właśnie jest nasz biszkopt orzechowy z bułką tartą. Ta odmiana klasycznego ciasta biszkoptowego oferuje unikalne doświadczenia smakowe, zarówno dla miłośników tradycyjnych słodkości, jak i szukających nowych wrażeń kulinarnych. Kompozycja doskonałej jakości orzechów włoskich i bułki tartej sprawia, że biszkopt jest wilgotny, niezwykle smaczny, a jednocześnie łatwy do przygotowania. Idealnie sprawdzi się jako podstawa do tortów lub jako samodzielne ciastko do popołudniowej kawy. Bez wątpienia biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- Blacha: 24×38 cm
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą – jak zrobić?
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Biszkopt z orzechami włoskimi i bułką tartą – dodatkowe informacje
Biszkopt wychodzi dosyć wysoki, można przecinać na 2 placki i przełożyć kremem, najlepiej smakuje gdy się go nasączy
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką
Następny przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami