Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego połączenia smaków w jednym ciście. Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką to prawdziwy rarytas dla miłośników delikatnych i orzeźwiających deserów. Chrupiące ciasto, prostota wykonania oraz smak musu gruszkowego sprawiają, że każdy kęs to nowe, niepowtarzalne doznanie. Natomiast lekko kwaśna pianka cytrynowa doskonale równoważy słodycz gruszki. Cukier puder rozsypujący się na wierzchu doda deserowi elegancki wygląd. Przygotowanie tego deseru na pewno zaskoczy i zachwyci Twoich bliskich nie tylko swoim smakiem, ale także niepowtarzalnym aromatem, który wypełni całe pomieszczenie. To także idealna propozycja na rodzinne spotkania czy ważne uroczystości.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 1 niepełna szklanka cukru
    • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus gruszkowy:
    • 1400g gruszek
    • 4 szklanki wody
    • 0,5 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i cytrynowa)
  • Cytrynowa pianka:
    • 500 ml śmietanki kremówki 30%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 1 szklanka wody

Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze (do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości, wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami, pamiętając, że trzeba cały czas jajka ubijać, inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo 🙂 ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość. Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami, łyżka mąki – mieszamy, łyżka mąki – mieszamy i tak do wyczerpania całej mąki. Ciasto przelewamy na blachę (25/35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 25 min. Studzimy.
  2. 2.
    Mus gruszkowy:
    Gruszki obieramy i kroimy w cząstki. Przekładamy do dużego garnka, nalewamy wodę, wsypujemy cukier i wstawiamy na gaz. Gdy mus zacznie się gotować wlewamy sok z cytryny i dodajemy tarty imbir. Całość gotujemy do czasu, aż gruszki zmiękną. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy blenderem na gładki mus. Wstawiamy ponownie na ogień i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy garnek z pieca i wsypujemy do musu obie galaretki. Dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Mus gruszkowy odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  3. 3.
    Cytrynowa pianka:
    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawiamy. Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy lekko tężejący mus gruszkowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Na stężałym musie gruszkowym rozprowadzamy cytrynową piankę. Wyrównujemy i całość ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Słowa kluczowe: mus gruszkowy do ciasta.

Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką – dodatkowe informacje

Moja rada dotycząca przygotowania : cytrynową piankę przygotujcie dopiero jak mus gruszkowy stężeje na biszkopcie. W porównaniu do musu, pianka cytrynowa dość szybko tężeje 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z masą kokosową
Następny przepis: Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode