Biszkopt z masą kokosową

Biszkopt z masą kokosową

Przygotuj się na świeżą, egzotyczną eskapadę smaków z tym przepisem na biszkopt z masą kokosową! Wykwintny deser, który łączy delikatność biszkoptu z intensywnością smaku kokosa. Ten lekki i przepyszny biszkopt z masą kokosową jest tak elegancki, jak smaczny. Jeśli jesteś fanem kokosa, na pewno pokochasz ten przepis. Jest to idealna propozycja na różne okazje, od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Pyszny, wilgotny biszkopt i kremowa, kokosowa masa to połączenie, które sprawi, że ten deser stanie się jednym z twoich ulubionych. Spróbuj go już dzisiaj!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1i 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 białka
  • Polewa:
  • 100g czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • galaretka, 2 paczki herbatników

Biszkopt z masą kokosową – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt – Ubić na sztywno białka. Cały czas ubijając dodać po kolei: cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao.
    Tortownicę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w 180 st ok 25 min (jeżeli patyczek wbity w środek ciasta jest suchy, biszkopt jest gotowy).
  2. 2.
    Masa kokosowa – Wiórki gotować w mleku cały czas mieszając do momentu zgęstnienia, ok 15 min. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać ostudzone wiórki. Na koniec ubić białka i delikatnie wymieszać z masą kokosową.
  3. 3.
    Rozrobić galaretkę. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Delikatnie wylać tężejącą galaretkę i znów schłodzić w lodówce. Ułożyć herbatniki. Zrobić polewę. Do jednego garnka wlać wodę, zagotować, postawić na nim mniejszy garnek z połamaną czekoladą, mlekiem i masłem. Mieszać do połączenia składników. Wylać na herbatniki. Ostudzić.

Słowa kluczowe: biszkopt z pyszną masą kokosową

Biszkopt z masą kokosową – dodatkowe informacje

Nie ma konieczności dodawania białek do masy kokosowej. Krem i tak dobrze się trzyma.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z masą budyniową
Następny przepis: Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode