Biszkopt z kremem wiśniowym

Biszkopt z kremem wiśniowym

Biszkopt z kremem wiśniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodki biszkopt przełożony soczystym kremem o intensywnym smaku wiśni stworzy niezapomniane połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników deserów. To ciasto z kremem wiśniowym to doskonały wybór na urodziny, imieniny czy inne specjalne okazje. Niemniej jednak, nie musisz czekać na święto, aby skosztować tego pysznego biszkoptu – sprawdzi się też jako smaczny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Możesz być pewien, że biszkopt z kremem wiśniowym zawsze spotka się z aprobatą Twoich gości – niezależnie od okazji.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM WIŚNIOWY
  • 2 szklanki kompotu z wiśni
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 żółtko
  • 250g masła
  • Cukier do smaku
  • DODATKOWO:
  • 400g śmietany kremówki
  • 100g wiśni kandyzowanych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • PONCZ:
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2,5 łyżki rumu

Biszkopt z kremem wiśniowym – jak zrobić?

  1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  4. KREM WIŚNIOWY: 1,5 szklanki kompotu z wiśni wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń zgodnie z czasem na opakowaniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawiamy do wystudzenia.
  5. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z żółtkiem. Dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przerywając ucierania.
  6. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Na dnie formy układamy jedną z połówek biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu i smarujemy całym kremem. Drugi z biszkoptów również smarujemy ponczem i układamy na kremie (naponczowaną stroną do dołu). Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 2 godziny(najlepiej na całą noc). Po wyjęciu z lodówki biszkopt oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
  7. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietankę przekładamy do szprycy i każdą kostkę ciasta ozdabiamy jej kleksem, a na górze układamy jedną wiśnię kandyzowaną. Życzę smacznego

Biszkopt z kremem wiśniowym – dodatkowe informacje

1) Jeśli nam się uda dostać w sklepie budyń wiśniowy to warto go wykorzystać zamiast waniliowego.

2) Jeśli krem będzie nam się wydawał mało słodki to możemy go dosłodzić cukrem do smaku.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
Następny przepis: Makowiec z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode