biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczy. To wyższy stopień cukierniczej sztuki, łączący lekkość biszkoptu, kremowy urok kremu karpatkowego i wyraziste, owocowe akcenty. To ciasto jest równie pyszne, jak prezentuje się na zdjęciach – idealne dla każdego, kto kocha masa karpatkową w połączeniu z owocowym akcentem. Spróbuj samodzielnie przygotować to delikatne, kremowe ciasto – zachwyć siebie i swoich bliskich doskonałym smakiem i pięknym wyglądem. Tego typu biszkopt z kremem karpatkowym to gwiazda każdej uroczystości czy spotkania w gronie rodziny.
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 4 jaja
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- krem karpatkowy:
- 750 ml mleka
- 4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 250 gramów masła w temp. pokojowej
- wierzch:
- około 800 gramów owoców
- 2 paczuszki galaretki
- 800 ml gorącej wody
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami – jak zrobić?
-
1.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia, na końcu wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich do połączenia, ale nie dłużej.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut do „suchego patyczka”(funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy.
Papier odrywamy do ostudzeniu ciasta.
Krem karpatkowy.
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałe mleko wlewamy do miski, wrzucamy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, miksujemy do połączenia, ale nie dłużej.
Kiedy mleko w garnku zawrze, wlewamy mieszankę i mieszając zagotowujemy, od momentu zagęszczenia na ogniu trzymamy około 3 minut, masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu by nie utworzył się „kożuszek”). -
2.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszek, dodajemy budyń (na dwa razy) i miksujemy do połączenia składników.
Blaszkę ponownie wykładamy papierem, na nim układamy płat biszkoptowy (papier utrzyma nam „w ryzach” tężejący krem i galaretkę).
Krem wykładamy na ostudzony biszkopt, wygładzamy powierzchnię.
Na wierzch układamy owoce (truskawki przekroiłam na połówki).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy na owoce, schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
porady – dodatkowe informacje
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami jest pysznym i delikatnym ciastem. Niektóre wersje tego ciasta mają dodatkowo galaretkę. Biszkopt jest miękki i wilgotny dzięki obfitemu kremowi, więc nie ma potrzeby go nasączać. Można także spróbować innych wariacji tego ciasta, takich jak ciasto z masą karpatkową lub ciasto z kremem karpatka. To świetna propozycja dla miłośników deserów z kremem karpatkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym
Następny przepis: Biszkopt z kremem wiśniowym