Biszkopt z 8 jaj rzucany
Biszkopt z 8 jaj, popularnie nazywany „biszkoptem rzucanym” to klasyka gatunku. Dowolny kształt i wielkość, czyni go idealnym na tort albo prostu jako samodzielny deser. Klucz do prawidłowego i puszystego biszkoptu to jakość składników, szczególne przygotowanie i odpowiednie pieczenie. Właściwy czas pieczenia oraz temperatura to dwa elementy, które decydują o tym, jak biszkopt wyrośnie i uzyska swoją charakterystyczną strukturę. Przepis ten wyjaśnia, ile dokładnie czasu potrzebujesz, aby upiec doskonały biszkopt i w jakich warunkach temperaturowych powinien on dojrzewać. Zatem jeśli jesteś gotowy do sprawdzenia swojego cukierniczego mistrzostwa, rozpocznijmy!
admin
Składniki:
- 8 jaj
- ponad szklanka mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
Biszkopt z 8 jaj rzucany – jak zrobić?
- Białka ubić na sztywno i wtedy wolno dodawać cukier. Następnie wolno dodawać wg kolejności: żółtka, mąkę pszenną i na koniec mąkę ziemniaczaną.
- Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem czy papierem do pieczenia. Ważne, by ilość ciasta nie przekraczała połowy wysokości formy.
- Biszkopt należy wstawić do pieca wcześniej nagrzanego, ale maksymalnie do 160 stopni C. Nie można go od razu piec w dużej temperaturze, bo może być zbite, ciężkie, niewyrośnięte. Zakalec robi się zazwyczaj, kiedy ciasto wstawimy do pieca słabo nagrzanego.
- Reasumując, biszkopt pieczemy początkowo w temperaturze 160 st. C, by ciasto wyrosło, zwiększyło swoją objętość. Kiedy powierzchnia zaczyna się rumienić zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Czas pieczenia to 40-45 minut.
- Upieczony biszkopt rzucam o podłogę z wysokości około 60 cm
Porady – dodatkowe informacje
Nie należy mieszać zbyt długo składników, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza w ubitej pianie z białek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: biszkopt - przepis podstawowy
Następny przepis: Biszkopt z brzoskwiniami