Biszkopt z 8 jaj rzucany

Biszkopt z 8 jaj rzucany

Biszkopt z 8 jaj, popularnie nazywany „biszkoptem rzucanym” to klasyka gatunku. Dowolny kształt i wielkość, czyni go idealnym na tort albo prostu jako samodzielny deser. Klucz do prawidłowego i puszystego biszkoptu to jakość składników, szczególne przygotowanie i odpowiednie pieczenie. Właściwy czas pieczenia oraz temperatura to dwa elementy, które decydują o tym, jak biszkopt wyrośnie i uzyska swoją charakterystyczną strukturę. Przepis ten wyjaśnia, ile dokładnie czasu potrzebujesz, aby upiec doskonały biszkopt i w jakich warunkach temperaturowych powinien on dojrzewać. Zatem jeśli jesteś gotowy do sprawdzenia swojego cukierniczego mistrzostwa, rozpocznijmy!

Składniki:

  • 8 jaj
  • ponad szklanka mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru

Biszkopt z 8 jaj rzucany – jak zrobić?

  1. Białka ubić na sztywno i wtedy wolno dodawać cukier. Następnie wolno dodawać wg kolejności: żółtka, mąkę pszenną i na koniec mąkę ziemniaczaną.
  2. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem czy papierem do pieczenia. Ważne, by ilość ciasta nie przekraczała połowy wysokości formy.
  3. Biszkopt należy wstawić do pieca wcześniej nagrzanego, ale maksymalnie do 160 stopni C. Nie można go od razu piec w dużej temperaturze, bo może być zbite, ciężkie, niewyrośnięte. Zakalec robi się zazwyczaj, kiedy ciasto wstawimy do pieca słabo nagrzanego.
  4. Reasumując, biszkopt pieczemy początkowo w temperaturze 160 st. C, by ciasto wyrosło, zwiększyło swoją objętość. Kiedy powierzchnia zaczyna się rumienić zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Czas pieczenia to 40-45 minut.
  5. Upieczony biszkopt rzucam o podłogę z wysokości około 60 cm

Porady – dodatkowe informacje

Nie należy mieszać zbyt długo składników, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza w ubitej pianie z białek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: biszkopt - przepis podstawowy
Następny przepis: Biszkopt z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode