biszkopt na budyniach
Czy zawsze marzyłeś o tym, aby połączyć w jednym deserze delikatność biszkoptu i kremowy smak budyniu? Jeżeli tak, ten przepis jest dla Ciebie. Biszkopt na budyniach, to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, będąca idealnym sposobem na zaskoczenie rodziny lub gości niebanalnym deserem. Niezwykle miękki biszkopt, przekładany warstwami aksamitnych budyniów – to połączenie, które z pewnością powali Cię na kolana. Deser ten jest nie tylko smaczny, ale również prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Nie zwlekaj więc dłużej i wkrocz do kulinarnego świata, gdzie królują biszkopt z budyni i biszkopt z budyniami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 budynie – jeśli chcemy jasny to waniliowy, jeśli ciemny to czekoladowy
Biszkopt na budyniach – jak zrobić?
- Zbierz składniki: białka, cukier, żółtka, make, proszek do pieczenia i budynie.
- Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
- Wbij żółtka do piany i miksuj na najmniejszych obrotach miksera.
- W osobnej misce wymieszaj make i proszek do pieczenia z budyniami.
- Dodaj mieszankę make i proszku do masy białkowo-żółtkowej i delikatnie wymieszaj.
- Wylej ciasto do tortownicy lub brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i piecz przez 40 minut.
Słowa kluczowe: biszkopt z budyni, biszkopt z budyniami, biszkopt budyniowy
xxxx – dodatkowe informacje
Sposobu postępowania należy się ścisłe trzymać, aby uzyskać wspaniały puszysty biszkopt z budyniem. Sposób przełożenia jest dowolny. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo opadnie biszkopt z budyniami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt migdałowy
Następny przepis: Biszkopt na dużą blachę na oleju