Biszkopt migdałowy
Składniki:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- ¾ szkl. cukru
- 100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych)
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Biszkopt migdałowy – jak zrobić?
-
1.
Białka ubić na sztywno (bardzo ważne!). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Mąkę i cynamon przesiać, wsypać do piany razem z migdałami, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
-
2.
Tortownicę o średnicy około 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
-
3.
Gdy biszkopt ostygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może posłużyć do tortu, ciasta. Da się przekroić nawet na 4 blaty 😀 Smacznego!
Biszkopt migdałowy – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt kakaowy - rzucany
Następny przepis: Biszkopt miodowy z masą grysikową