Biszkopt migdałowy

Biszkopt migdałowy

Biszkopt migdałowy to doskonała propozycja dla miłośników słodkości z nutką ekstrawagancji. Ten lekki, puchowy ciasto ma subtelny migdałowy smak, który z pewnością zaskoczy i oczaruje każdego, kto go spróbuje. Nietypowy składnik, jakim są migdały, nadaje ciastu wyjątkowej głębi i charakteru, przyciągając jednocześnie smakoszy, którzy szukają czegoś więcej niż standardowy biszkopt. Idealny na różne okazje, czy to urodzinowy tort, rodzinne spotkanie czy po prostu popołudniową przyjemność z filiżanką herbaty. Bez względu na okazję, ten biszkopt migdałowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • ¾ szkl. cukru
  • 100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Biszkopt migdałowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Białka ubić na sztywno (bardzo ważne!). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Mąkę i cynamon przesiać, wsypać do piany razem z migdałami, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

  2. 2.

    Tortownicę o średnicy około 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

  3. 3.

    Gdy biszkopt ostygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może posłużyć do tortu, ciasta. Da się przekroić nawet na 4 blaty 😀 Smacznego!

Biszkopt migdałowy – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt kakaowy - rzucany
Następny przepis: Biszkopt miodowy z masą grysikową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode