BISZKOPT IDEALNY (PAN di SPAGNA)

BISZKOPT IDEALNY (PAN di SPAGNA)

Podnosimy poprzeczkę w naszych umiejętnościach cukierniczych i przenosimy się do słonecznej Italii, do miejsca, gdzie powstał niesamowity deser – pan di spagna. Ta włoska wersja biszkoptu stała się ulubieniem na całym świecie dzięki swojej lekkości, miękkości i delikatnemu smakowi. To idealna podstawa dla wspaniałych tortów i deserów. Zarówno dzieci, jak i dorośli nie mogą mu się oprzeć! W składnikach nie mogło zabraknąć jajek, cukru i mąki. Poniżej przedstawiamy przepis na idealny biszkopt, a jednocześnie na jedno z najpopularniejszych słodkości we Włoszech – pan di spagna. Przygódka cukiernicza do zrealizowania w zaciszu domowym.

Składniki:

  • (ilość ciasta na formę Ø 26 -28 cm)
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju np.słonecznikowego
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt idealny (pan di spagna) – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Ciągle ubijaąc dodaj olej i wodę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki.
  2. 2.
    Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremkii piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 – 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce’.

BISZKOPT IDEALNY (PAN di SPAGNA) – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt dietetyczny
Następny przepis: Biszkopt jasny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode