BISZKOPT IDEALNY (PAN di SPAGNA)
Podnosimy poprzeczkę w naszych umiejętnościach cukierniczych i przenosimy się do słonecznej Italii, do miejsca, gdzie powstał niesamowity deser – pan di spagna. Ta włoska wersja biszkoptu stała się ulubieniem na całym świecie dzięki swojej lekkości, miękkości i delikatnemu smakowi. To idealna podstawa dla wspaniałych tortów i deserów. Zarówno dzieci, jak i dorośli nie mogą mu się oprzeć! W składnikach nie mogło zabraknąć jajek, cukru i mąki. Poniżej przedstawiamy przepis na idealny biszkopt, a jednocześnie na jedno z najpopularniejszych słodkości we Włoszech – pan di spagna. Przygódka cukiernicza do zrealizowania w zaciszu domowym.
admin
Składniki:
- (ilość ciasta na formę Ø 26 -28 cm)
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju np.słonecznikowego
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt idealny (pan di spagna) – jak zrobić?
-
1.
Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Ciągle ubijaąc dodaj olej i wodę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki. -
2.
Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremkii piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 – 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce’.
BISZKOPT IDEALNY (PAN di SPAGNA) – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.