Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to danie, które każdy miłośnik polskiej kuchni powinien znać i cenić. To lekka, ale sycąca potrawa, idealna na ciepłe dni. W tym przepisie pokazujemy, jak zrobić prawdziwy, dobrze przyprawiony bigos z młodej kapusty. Starannie dobrane składniki sprawiają, że danie jest nie tylko pyszne, ale także nasyconą, różnorodnymi smakami. Te tajemnice kryją się w naszym przepisie na bigos z młodej kapusty. Po prostu skorzystaj z naszych instrukcji, a nauczysz się, jak ugotować ten wspaniały bigos. Ciesz się mocą wspaniałych smaków zawartych w naszych tradycyjnych, polskich przepisach.

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 200 gram kiełbasy podwawelskiej
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • Pęczek kopru
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka octu
  • Sól, pieprz

Bigos z młodej kapusty – jak zrobić?

  1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz ocet, chwilę podgrzewamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Koperek drobno siekamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.

Bigos z młodej kapusty – dodatkowe informacje

Kapusta smakuje najlepiej na następny dzień, gdy składniki się przegryzą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami
Następny przepis: KAPUSTA CZERWONA Z SOSEM JOGURTOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode