BIGOS WOJSKIEGO
Stwórz autentyczny polski bigos na wzór tego z „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Nasz przepis na bigos wojskowego jest podany z absolutnym szacunkiem dla tradycji tym bardziej, że ma literackie korzenie. Ten bigos to ikona polskiego smaku, mistrzowskie połączenie mięs i kapusty kiszonej, które razem tworzą niepowtarzalny, pełen aromat i głębi smak. Odtwarzając ten przepis na bigos z „Pana Tadeusza” ożywiamy nie tylko poezję, ale również ducha polskich tradycji kulinarnej sztuki. Choć przygotowanie bigosu jest czasochłonne, efekt końcowy na pewno wynagrodzi naszą cierpliwość.
admin
Składniki:
- 2 kg kwaszonej kapusty
- 1 kg mięsa (biodrówka, karkówka)
- ½ kg włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
- 30 dkg suszonych śliwek
- 20 dkg suszonych gruszek
- 20 dkg suszonych jabłek
- 30 dkg suszonych grzybów (lub świeżych pieczarek)
- Słoik przecieru pomidorowego (duży)
- 3 łyżki śliwkowych powideł
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- Przyprawy:
- Kminek – 2 łyżeczki
- Pieprz kolorowy, cały – dwie łyżeczki
- Jałowiec – kilka ziaren
- Ostra papryka w strączku (to mój „osobisty” dodatek, nie jest konieczna)
Bigos wojskiego – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wykonanie:
- Dobrą, kwaśną, kiszoną kapustę siekamy drobno, wkładamy do dużego garnka i gotujemy z dodatkiem łyżeczki ziaren kminku.
- Osobno gotujemy włoszczyznę, suszone owoce – gdy są miękkie, kroimy drobno i dodajemy do kapusty, tak samo ugotowane i pokrojone suszone grzyby (gdy używamy pieczarek, smażymy je na maśle klarownym i wlewamy razem z masłem do ugotowanej kapusty); całość gotujemy mieszając od czasu do czasu.
- Mięso kroimy jak na gulasz i pieczemy, gdy jest gotowe, razem z sosem wlewamy do kapusty z jarzynami i owocami.
- Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy, powidła śliwkowe i gotujemy aż powstanie pachnąca, jednolita brązowa masa.
- Na końcu dodajemy ½ szklanki czerwonego wina.
Słowa kluczowe: przepis na bigos pan tadeusz, bigos pan tadeusz
Bigos Wojskiego – dodatkowe informacje
Nie dajemy soli, jest ona już w kiszonej kapuście !
Czas przygotowania właściwie powinien trwać 2 dni… bigos kilkudniowy, na przemian chłodzony i odgrzewany jest najlepszy !
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bigos Wigilijny (bez mięsa)
Następny przepis: Bigos z jarmużem (wege)