BIGOS WOJSKIEGO

BIGOS WOJSKIEGO

Stwórz autentyczny polski bigos na wzór tego z „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Nasz przepis na bigos wojskowego jest podany z absolutnym szacunkiem dla tradycji tym bardziej, że ma literackie korzenie. Ten bigos to ikona polskiego smaku, mistrzowskie połączenie mięs i kapusty kiszonej, które razem tworzą niepowtarzalny, pełen aromat i głębi smak. Odtwarzając ten przepis na bigos z „Pana Tadeusza” ożywiamy nie tylko poezję, ale również ducha polskich tradycji kulinarnej sztuki. Choć przygotowanie bigosu jest czasochłonne, efekt końcowy na pewno wynagrodzi naszą cierpliwość.

Składniki:

  • 2 kg kwaszonej kapusty
  • 1 kg mięsa (biodrówka, karkówka)
  • ½ kg włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 30 dkg suszonych śliwek
  • 20 dkg suszonych gruszek
  • 20 dkg suszonych jabłek
  • 30 dkg suszonych grzybów (lub świeżych pieczarek)
  • Słoik przecieru pomidorowego (duży)
  • 3 łyżki śliwkowych powideł
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • Przyprawy:
  • Kminek – 2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy, cały – dwie łyżeczki
  • Jałowiec – kilka ziaren
  • Ostra papryka w strączku (to mój „osobisty” dodatek, nie jest konieczna)

Bigos wojskiego – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Wykonanie:

    • Dobrą, kwaśną, kiszoną kapustę siekamy drobno, wkładamy do dużego garnka i gotujemy z dodatkiem łyżeczki ziaren kminku.
    • Osobno gotujemy włoszczyznę, suszone owoce – gdy są miękkie, kroimy drobno i dodajemy do kapusty, tak samo ugotowane i pokrojone suszone grzyby (gdy używamy pieczarek, smażymy je na maśle klarownym i wlewamy razem z masłem do ugotowanej kapusty); całość gotujemy mieszając od czasu do czasu.
    • Mięso kroimy jak na gulasz i pieczemy, gdy jest gotowe, razem z sosem wlewamy do kapusty z jarzynami i owocami.
    • Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy, powidła śliwkowe i gotujemy aż powstanie pachnąca, jednolita brązowa masa.
    • Na końcu dodajemy ½ szklanki czerwonego wina.

Słowa kluczowe: przepis na bigos pan tadeusz, bigos pan tadeusz

Bigos Wojskiego – dodatkowe informacje

Nie dajemy soli, jest ona już w kiszonej kapuście !

Czas przygotowania właściwie powinien trwać 2 dni… bigos kilkudniowy, na przemian chłodzony i odgrzewany jest najlepszy !


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos Wigilijny (bez mięsa)
Następny przepis: Bigos z jarmużem (wege)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode