Bigos warzywny (wege)

Bigos warzywny (wege)

Bigos warzywny to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsem, idealna dla wegetarian i wegan. Kombinacja różnorodnych warzyw, wraz z kapustą kiszoną i świeżą, tworzy bogaty w smaki i aromaty potrawę, której trudno się oprzeć. Warzywny bigos, choć prosty w wykonaniu, oferuje skomplikowaną symfonię smaków z każdym kolejnym gryzem. Można go podawać jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu czy kolacji. Ten przepis jest dowodem na to, że polska kuchnia jest łatwa do adaptacji na wegetariańskie potrzeby, jednocześnie nie tracąc na smaku czy teksturze.

Składniki:

  • 1/2 średniej główki słodkiej kapusty
  • 500g kiszonej kapusty
  • 6 marchewek
  • 3 białe części pora
  • 1 duża cebula
  • 2 papryczki chili
  • mały słoik przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • mielona papryka słodka i ostra

Bigos warzywny (wege) – jak zrobić?

  1. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną. Lekko solimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy dalej aż woda wyparuje do połowy objętości kapusty. Pod koniec gotowania przyprawiamy bigos solą, pieprzem oraz obydwie mielone papryki.
  2. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, pora i chili drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim warzywa a następnie dodajemy je do gotującej kapusty. Dodajemy przecier oraz liście laurowe. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania przyprawiamy bigos solą, pieprzem oraz obydwie mielone papryki.

Bigos warzywny (wege) – dodatkowe informacje

Bigos warzywny gotuję ok. 2 dni. Nastawiam jednego dnia rano kapustę, jak zmięknie ściągam pokrywkę i odparowuję. Później dodaję resztę warzyw i gotuję na maleńkim ogniu do wieczora. Na noc odstawiam w chłodne miejsce i drugiego dnia dalej gotuję, aż uznam, że jest ok.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos świąteczny
Następny przepis: Bigos Wigilijny (bez mięsa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode