biały barszcz z maślanki
Barszcz biały na maślance to tradycyjna polska zupa, która doskonale smakuje zarówno na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach. Jej unikalny, delikatny smak zawdzięcza połączeniu kwaskowatego smaku maślanki z subtelną słodkością warzyw. To prosta, ale zarazem pełna smaku potrawa, która często pojawia się na naszych stołach, szczególnie w okresie wielkanocnym. Błyskawiczna do przygotowania, jest także niskokaloryczna i zdrowa. Jej aromatyczny, wyrazisty smak sprawia, że barszcz biały na maślance to danie, które warto znać i przyrządzać.
admin
Składniki:
- 330 g maślanki (duży kubek)
- 330 g śmietany 18 %
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki mąki
- sól
- pieprz
- majeranek
- wywar drobiowy (może być z kostki)
Biały barszcz z maślanki – jak zrobić?
-
1.
Gotujemy wodę z kostkami rosołowymi i dodajemy ząbki czosnku, gotujemy przez 10 minut aż wywar nabierze czosnkowego zapachu i smaku. -
2.
W misce łączymy maślankę ze śmietaną i mąką dobrze mieszamy aby nie było grudek. Gdy wywar pachnie czosnkiem wlewamy mieszankę śmietany i maślanki energicznie mieszając by się nie zważyło. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku pieprzem solą i majerankiem. Dla podkreślenia smaku dodajemy kawałeczek kiełbasy i jajko. SMACZNEGO
Porady – Dodatkowe informacje
Maślankę z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym. Po dodaniu ziemniaków pokrojonych w kostkę, kiełbasy i jajka, barszcz biały na maślance staje się pyszną zalewajką, która super rozgrzeje po zimowym spacerze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Białe szparagi z grilla
Następny przepis: Biały barszcz na maślance