Biały barszcz z chrzanem
Tradycyjny biały barszcz z chrzanem to danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinnych obiadach, zwłaszcza podczas wielkanocnych świąt. Idealna kompozycja kwaśnych, słodkich i pikantnych smaków, z dodatkiem białej kiełbasy, zapewnia unikalny, niepowtarzalny smak, który z pewnością zaskoczy każdego miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni. Barszcz biały z chrzanem to danie, które sprawi, że Wielkanoc stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa. Ta wykwintna zupa o sycącym smaku i niepowtarzalnym aromacie to klasyk, który nie może zabraknąć na świątecznym stole.
admin
Składniki:
- 3-4 plasterki białej kiełbasy
- 8 ugotowanych jajek
- 3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka (lub 2 łyżeczki świeżo startego)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 150 ml śmietany 18%
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kostka bulionowa mięsna
Biały barszcz z chrzanem – jak zrobić?
- Do gotującej się wody wrzucić kostkę bulionową, 2-3 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego i białą kiełbasę pokrojoną w talarki. Chwilę gotować, doprawić solą, pieprzem, dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz majeranek. Pod koniec gotowania dodać chrzan. Całość zabielić śmietaną. Podawać z jajkami pokrojonymi w kostkę.
Biały barszcz z chrzanem – dodatkowe informacje
1/ Dla zwiększenia aromatu można dodatkowo dodać barszcz z torebki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: biały barszcz z maślanki
Następny przepis: Biały chłodnik z Białegostoku