Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim to znakomity sposób na prosty, ale efektowny posiłek. Już sama biała kiełbasa jest smakowitym daniem, ale otulona cieście francuskim i zapieczone w piekarniku nabiera dodatkowego uroku. Cebula dodaje pięknej, złotej barwy i wyrazistego smaku, który perfekcyjnie komponuje się z kiełbasą. Ten nieskomplikowany w wykonaniu przepis z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeżeli poszukujesz pomysłu na sycącą przystawkę lub danie główne, ta biała kiełbasa w cieście francuskim z cebulą może okazać się strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- Składniki na 3 porcje:
- 3 duże białe kiełbasy (około 60 dag)
- 1 cebula
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- Papier do pieczenia
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim – jak zrobić?
- Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na 3 części wzdłuż dłuższego boku a następnie pociąć każdy pasek na 3 części.
- Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki – piórka.
- Na każdą kiełbaskę ułożyć po 3 plasterki cebuli, zawinąć w paski ciasta francuskiego.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie.
- Posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni około 30 minut na rumiany kolor.
Podawać gorące z żurkiem.
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim – dodatkowe informacje
1. Wierzch kiełbasek można posypać kminkiem lub ziarnami sezamu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie
Następny przepis: Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami