Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim to znakomity sposób na prosty, ale efektowny posiłek. Już sama biała kiełbasa jest smakowitym daniem, ale otulona cieście francuskim i zapieczone w piekarniku nabiera dodatkowego uroku. Cebula dodaje pięknej, złotej barwy i wyrazistego smaku, który perfekcyjnie komponuje się z kiełbasą. Ten nieskomplikowany w wykonaniu przepis z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeżeli poszukujesz pomysłu na sycącą przystawkę lub danie główne, ta biała kiełbasa w cieście francuskim z cebulą może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
  • 3 duże białe kiełbasy (około 60 dag)
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Papier do pieczenia

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na 3 części wzdłuż dłuższego boku a następnie pociąć każdy pasek na 3 części.
  2. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki – piórka.
  3. Na każdą kiełbaskę ułożyć po 3 plasterki cebuli, zawinąć w paski ciasta francuskiego.
  4. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie.
  5. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni około 30 minut na rumiany kolor.

Podawać gorące z żurkiem.

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim – dodatkowe informacje

1. Wierzch kiełbasek można posypać kminkiem lub ziarnami sezamu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie
Następny przepis: Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode