Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie

Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie

Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w piwnej zalewie to doskonałe połączenie polskich smaków. To propozycja dla miłośników kiełbasy, ale również dla fanów eksperymentów kulinarnych. Biała kiełbasa jest tu głównym składnikiem, który nadaje wszystkim pozostałym smak i aromat. Piwna zalewa natomiast dodaje potrawie niezwykłej głębi i subtelnego goryczkowego posmaku. Jest to przepis prosty, ale niebanalny, doskonały na rodzinny obiad czy weekendowy posiłek. Ta wersja kiełbasy, pieczonej w piwnej zalewie, zachwyci mięsnych smakoszy.

Składniki:

  • 1,5kg świeżej białej kiełbasy
  • 3 średnie cebule
  • 200g wędzonego boczku
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie – jak zrobić?

  1. Kiełbaski włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać do nich pokrojoną w piórka cebulę. Boczek ugotować, ostudzić, pokroić w drobną kostkę i również dodać do kiełbasek.
  2. Pozostałe składniki wymieszać i tak powstałą zalewą polać zawartość brytfanki.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Naczynie przykryć folią i piec tak przez godzinę. Potem piec ok. 30 minut bez przykrycia, aby powstała chrupiąca skórka.

Biała kiełbasa zapiekana – dodatkowe informacje

Doskonale smakuje z pajdą wiejskiego chleba, z dodatkiem chrzanu i w towarzystwie ogórka kiszonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście
Następny przepis: Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode