Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie
Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w piwnej zalewie to doskonałe połączenie polskich smaków. To propozycja dla miłośników kiełbasy, ale również dla fanów eksperymentów kulinarnych. Biała kiełbasa jest tu głównym składnikiem, który nadaje wszystkim pozostałym smak i aromat. Piwna zalewa natomiast dodaje potrawie niezwykłej głębi i subtelnego goryczkowego posmaku. Jest to przepis prosty, ale niebanalny, doskonały na rodzinny obiad czy weekendowy posiłek. Ta wersja kiełbasy, pieczonej w piwnej zalewie, zachwyci mięsnych smakoszy.
admin
Składniki:
- 1,5kg świeżej białej kiełbasy
- 3 średnie cebule
- 200g wędzonego boczku
- 0,5 szklanki jasnego piwa
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Biała kiełbasa zapiekana w piwnej zalewie – jak zrobić?
- Kiełbaski włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać do nich pokrojoną w piórka cebulę. Boczek ugotować, ostudzić, pokroić w drobną kostkę i również dodać do kiełbasek.
- Pozostałe składniki wymieszać i tak powstałą zalewą polać zawartość brytfanki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Naczynie przykryć folią i piec tak przez godzinę. Potem piec ok. 30 minut bez przykrycia, aby powstała chrupiąca skórka.
Biała kiełbasa zapiekana – dodatkowe informacje
Doskonale smakuje z pajdą wiejskiego chleba, z dodatkiem chrzanu i w towarzystwie ogórka kiszonego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała kiełbasa zapiekana w kiszonej kapuście
Następny przepis: Biała kiełbasa zapiekana z cebulą w cieście francuskim