Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną to doskonały przepis, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze w polskiej kuchni. Tradycyjna biała kiełbasa, podkreślona przez słodki smak jabłek oraz kwaskowatość żurawiny, tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków. Ten przepis to również niezwykłe połączenie składników, które mogą zaskoczyć niejednego smakosza. Pieczenie sprawia, że smaki się przenikają, tworząc harmonijną całość. To idealne danie na jesienny, rodzinny obiad. Bez względu na to, czy będzie to pierwszy raz, kiedy zdecydujesz się na jego przygotowanie, czy jest to twoje ulubione danie – na pewno zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem.
Składniki:
- 5 białych kiełbas surowych
- 2 cebule
- 1 duże kwaśne jabłko
- Garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżki kminku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- Sól
- Olej
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną – jak zrobić?
- Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju. Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.
- Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko, suszoną żurawinę, majeranek, kminek, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.
- Smażymy jeszcze przez chwilę.
- Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli, kiełbasę nakłuwamy wykałaczką, układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
xxxx – dodatkowe informacje
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną. Kiełbasę podaję z domową ćwikłą lub z konfiturą żurawinową.
Tagikuchnia polska
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem
Następny przepis: Biała kiełbasa pieczona z porem i cebulą