Biała dama z adwokatem

Biała dama z adwokatem

Szukając słodkiego kulinarnego uniesienia, warto wypróbować przepis na ciasto Biała Dama z adwokatem. To wyjątkowy deser, który z pewnością zachwyci zarówno miłośników klasycznych słodkości, jak i poszukiwaczy niecodziennych smaków. Błyszczący adwokat dodaje nie tylko elegancji, ale również intensywnego, alkoholowego akcentu, który idealnie kontrastuje z delikatnym smakiem ciasta. Perfekcyjnie sprawdzi się jako deser na wyjątkowe okazje, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go także na co dzień. Wypróbuj Białą Damę z adwokatem – zaskocz swoje podniebienie niebanalną kompozycją smaków.

Składniki:

  • Biszkopt na tortownicę 24×34 cm:
  • 8 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem śmietanowo-serowy:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 kg sera z wiaderka
  • puszka brzoskwiń
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl. wody
  • Krem adwokatowy:
  • 1 szkl. adwokata
  • 2 szkl. mleka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • Dodatkowo:
  • pół tabliczki białej czekolady

Biała dama z adwokatem – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tylko spód) i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
  2. 2.
    Krem śmietanowo-serowy: brzoskwinie osączamy i kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę studzimy, ale nie powinna być całkiem zimna. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Porcjami dodajemy ser, a na koniec dodajemy żelatynę. Łyżką domieszkujemy brzoskwinie.
  3. 3.
    Krem adwokatowy: adwokata i szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń i obie mąki. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimną masę.
  4. 4.
    Przełożenie: biszkopt – krem śmietanowo-serowy – biszkopt – krem adwokatowy – starta czekolada

Porady – dodatkowe informacje „Biała dama z adwokatem”

Biszkopty możemy lekko nasączyć sokiem z brzoskwiń. Masło powinno mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana''
Następny przepis: Biała kiełbasa pieczona w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode