Biała dama z adwokatem
Szukając słodkiego kulinarnego uniesienia, warto wypróbować przepis na ciasto Biała Dama z adwokatem. To wyjątkowy deser, który z pewnością zachwyci zarówno miłośników klasycznych słodkości, jak i poszukiwaczy niecodziennych smaków. Błyszczący adwokat dodaje nie tylko elegancji, ale również intensywnego, alkoholowego akcentu, który idealnie kontrastuje z delikatnym smakiem ciasta. Perfekcyjnie sprawdzi się jako deser na wyjątkowe okazje, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go także na co dzień. Wypróbuj Białą Damę z adwokatem – zaskocz swoje podniebienie niebanalną kompozycją smaków.
admin
Składniki:
- Biszkopt na tortownicę 24×34 cm:
- 8 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru kryształu
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem śmietanowo-serowy:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 kg sera z wiaderka
- puszka brzoskwiń
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szkl. wody
- Krem adwokatowy:
- 1 szkl. adwokata
- 2 szkl. mleka
- 5 łyżek cukru kryształu
- budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- Dodatkowo:
- pół tabliczki białej czekolady
Biała dama z adwokatem – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tylko spód) i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. -
2.
Krem śmietanowo-serowy: brzoskwinie osączamy i kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę studzimy, ale nie powinna być całkiem zimna. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Porcjami dodajemy ser, a na koniec dodajemy żelatynę. Łyżką domieszkujemy brzoskwinie. -
3.
Krem adwokatowy: adwokata i szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń i obie mąki. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimną masę. -
4.
Przełożenie: biszkopt – krem śmietanowo-serowy – biszkopt – krem adwokatowy – starta czekolada
Porady – dodatkowe informacje „Biała dama z adwokatem”
Biszkopty możemy lekko nasączyć sokiem z brzoskwiń. Masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana''
Następny przepis: Biała kiełbasa pieczona w piwie