BIAŁA DAMA BEZ PIECZENIA

BIAŁA DAMA BEZ PIECZENIA

Czas na słodkie, kremowe rozkosze. Przedstawiamy przepis na Białą Damę, klasyczne ciasto z lekką, białą pianką i aromatycznym biszkoptem. Co unikalne, ten przepis jest w wersji „bez pieczenia”, co dodatkowo upraszcza proces przygotowania. Jak sama nazwa wskazuje, Biała Dama zaskakuje orzeźwiającą, miękką warstwą, która kontrastuje z ciemnymi warstwami biszkoptu. Jeśli szukasz niezwykłego ciasta, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, to przepis na Białą Damę bez pieczenia jest idealnym wyborem. Wypróbuj i daj się porwać kulinarnemu szaleństwu!

Składniki:

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • puszka brzoskwiń lub inne ulubione owoce
  • rodzynki
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 kilograma białego sera -3 razy zmielonego- (można dać do 0,75 kg – będzie wtedy wyższe ciacho)
  • 17 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 kostki masła
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • herbatniki lub biszkopty na spód
  • 0,75 litra mleka

Biała dama bez pieczenia – jak zrobić?

  1. MASA SEROWA:

    Kremówkę ubić na sztywno z 8 łyżkami cukru dodać twaróg zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Zmiksować całość. Pod koniec dodać pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszać.
  2. MASA BUDYNIOWA:

    Ugotować budynie z 8 łyżkami cukru, przestudzony budyń utrzeć z margaryną.
  3. POSYPKA:

    Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy 2 łyżki cukru i wiórki kokosowe, przyrumieniamy – kiedy ostygną posypujemy nimi ciasto.
  4. KOLEJNOŚĆ OD SPODU:

    Biszkopty – na nie masę serową – masę budyniową – posypka kokosowa.
  5. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. SMACZNEGO 🙂

Porady – BIAŁA DAMA BEZ PIECZENIA – dodatkowe informacje

BUDYŃ MOŻNA UGOTOWAC NA SOKU Z BRZOSKWIŃ UZUPEŁANIAJĄC WODĄ TZN.1 SZKL.SOKU +2 SZKL.WODY.
Masa serowa musi zastygnąć, dopiero wtedy wykładamy na nią krem.
Przed dodaniem żelatyny do masy serowej, proszę spróbować masy, jeśli wyda się za mało słodka należy dosypać cukru pudru 🙂
Do Białej Damy dodajemy ulubione owoce, nie muszą być to brzoskwinie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała dama
Następny przepis: BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode