BIAŁA DAMA BEZ PIECZENIA
Czas na słodkie, kremowe rozkosze. Przedstawiamy przepis na Białą Damę, klasyczne ciasto z lekką, białą pianką i aromatycznym biszkoptem. Co unikalne, ten przepis jest w wersji „bez pieczenia”, co dodatkowo upraszcza proces przygotowania. Jak sama nazwa wskazuje, Biała Dama zaskakuje orzeźwiającą, miękką warstwą, która kontrastuje z ciemnymi warstwami biszkoptu. Jeśli szukasz niezwykłego ciasta, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, to przepis na Białą Damę bez pieczenia jest idealnym wyborem. Wypróbuj i daj się porwać kulinarnemu szaleństwu!
admin
Składniki:
- 0,5 litra śmietany 30%
- puszka brzoskwiń lub inne ulubione owoce
- rodzynki
- 4 łyżki żelatyny
- 0,5 kilograma białego sera -3 razy zmielonego- (można dać do 0,75 kg – będzie wtedy wyższe ciacho)
- 17 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1 kostka margaryny
- 0,5 kostki masła
- 15 dag wiórek kokosowych
- herbatniki lub biszkopty na spód
- 0,75 litra mleka
Biała dama bez pieczenia – jak zrobić?
- MASA SEROWA:
Kremówkę ubić na sztywno z 8 łyżkami cukru dodać twaróg zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Zmiksować całość. Pod koniec dodać pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszać. - MASA BUDYNIOWA:
Ugotować budynie z 8 łyżkami cukru, przestudzony budyń utrzeć z margaryną. - POSYPKA:
Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy 2 łyżki cukru i wiórki kokosowe, przyrumieniamy – kiedy ostygną posypujemy nimi ciasto. - KOLEJNOŚĆ OD SPODU:
Biszkopty – na nie masę serową – masę budyniową – posypka kokosowa. - Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. SMACZNEGO 🙂
Porady – BIAŁA DAMA BEZ PIECZENIA – dodatkowe informacje
BUDYŃ MOŻNA UGOTOWAC NA SOKU Z BRZOSKWIŃ UZUPEŁANIAJĄC WODĄ TZN.1 SZKL.SOKU +2 SZKL.WODY.
Masa serowa musi zastygnąć, dopiero wtedy wykładamy na nią krem.
Przed dodaniem żelatyny do masy serowej, proszę spróbować masy, jeśli wyda się za mało słodka należy dosypać cukru pudru 🙂
Do Białej Damy dodajemy ulubione owoce, nie muszą być to brzoskwinie.