Bezowa rolada lodowa
Przygotuj się na chłodny, słodki przysmak, który jest idealny na upalne letnie dni – bezową roladę lodową. To ekscytująca przepustka do świeżości i lekkości, idealna dla każdego łasucha. Wyobraź sobie chrupiącą bezę, pełną lodów o ulubionych smakach, pociągniętych polewą czekoladową lub karmelową. Ta rolada lodowa to połączenie ulubionych deserów w jednym: chrupiąca beza, miękkie lody oraz słodka polewa. Jest to idealny deser idealny na garden party, urodziny czy po prostu spontaniczny letni posiłek. Bezowa rolada lodowa to fantastyczne połączenie smaków i faktur, które na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.
admin
Składniki:
- 5 białek
- 275 g drobnego cukru
- 60 g zmielonych orzechów i migdałów
- Masa:
- 1 l lodów śmietankowych (mama dała Algidy)
- 200 ml śmietany kremówki 36 % (od razu ubić na bitą śmietanę)
- 150 g świeżych malin
- kilka sztuk wachlarzy czekoladowych
Bezowa rolada lodowa – jak zrobić?
- Białka ubijamy z cukrem, na początku na średnich obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Ubitą bezę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem. Końcówkę z jednej strony, tam gdzie będziemy zwijać bezę robimy cieńszą. Bezę posypujemy zmielonymi migdałami i orzechami. Pieczemy w piekarniku 20 min. w temperaturze 160 stopni. Na upieczoną bezę układamy papier większy żeby było nam wygodnie ją zwinąć i delikatnie odwracamy bezę na drugą stronę. Tak, żeby strona posypana orzechami i migdałami była na dole. Czekamy chwilkę aż beza leciutko przestygnie i rozsmarowujemy na niej lody. Na cienkim końcu układamy jedna za drugą maliny tak, że później akurat maliny wyjdą nam w samym środku i zwijamy bezę. Wkładamy zawiniętą bezę w papier do zamrażalnika, najlepiej na 2 – 3 godziny. U nas leżała całą noc. Rozwijamy bezę z papieru, dekorujemy i jemy.
Bezowa rolada lodowa – dodatkowe informacje
U nas rolada była w lodówce całą noc po zwinięciu i dopiero kolejnego dnia ją zdobiłyśmy
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezmączny wrap
Następny przepis: Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami