Bezglutenowe kruche babeczki migdałowe
Te bezglutenowe kruche babeczki migdałowe to prawdziwa perła wśród ciasteczek. Delikatne i aksamitne, są perfekcyjnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Migdały dodają głębi smaku i lekko chrupiącej tekstury, która doskonale komponuje się z kruchością babeczek. To wspaniałe, lekkie ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Te ciasteczka to prawdziwe połączenie smaków i aromatów, które zaspokajają pragnienie czegoś słodkiego, nie obciążając przy tym Twojego żołądka. Zachwycą Cię swoją prostotą wykonania, a migdałowy twist nada im wyjątkowej głębi. Bezglutenowe kruche babeczki migdałowe – wyjątkowy smak w każdym kęsie.
Składniki:
- na dwie blachy babeczek 😉
- Na spody:
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 100g mielonych migdałów
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 50g mąki kukurydzianej
- Na krem:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 250g masła
Bezglutenowe kruche babeczki migdałowe – jak zrobić?
- Mieszamy migdały z mąkami. Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy jajko. Dodajemy wymieszane mąki 😉 Ja mieszanie musiałam skończyć ręcznie ! Foremki smarujemy masłem i ew. oprószamy bułką tartą. Formujemy z ciasta kulki i wciskamy je w foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.15min (do zrumienienia)
- Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą w kąpieli wodnej, aż masa zbieleje, znacznie powiększy swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i powoli dodajemy nasze ubite jajka. Dekorujemy babeczki kremem 😉
Bezglutenowe kruche babeczki migdałowe – dodatkowe informacje
Do kremu na sam koniec możemy dodać ok. 25ml alkoholu.
Tagibezglutenowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezglutenowe kluski ziemniaczane z serem na słodko
Następny przepis: Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem