Bezglutenowe kluseczki kładzione.
Prezentujemy przepis na bezglutenowe kluski kładzione, które ze względu na brak glutenowej mąki, mogą być spożywane przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. To tradycyjne danie z polskiej kuchni, w nowoczesnej, zdrowszej odsłonie. Kluski kładzione są wyjątkowo sycące i uniwersalne – sprawdzą się jako dodatek do zup, jak i samoistny element obiadowy. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a sam proces nie jest skomplikowany. Bezglutenowe kluseczki kładzione to świetny pomysł na szybkie i proste danie, które z pewnością ucieszy wszystkich miłośników kuchni bezglutenowej.
admin
Składniki:
- 30g mąki ryżowej
- 30g mąki migdałowej
- mały banan
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka
Bezglutenowe kluseczki kładzione – jak zrobić?
- Mąki mieszamy z jajkiem. Banana kroimy w kostkę i dołączamy do masy.
- Mleko doprowadzamy do wrzenia i łyżką kładziemy kluseczki. Gotujemy kilka minut mieszając co jakiś czas.
Bezglutenowe kluseczki kładzione – dodatkowe informacje
Jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu, zamiast mąki ryżowej i migdałowej użyj swojej ulubionej mąki. Można dodać dowolne ulubione owoce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej
Następny przepis: Bezglutenowe kluski ziemniaczane z serem na słodko