Bezglutenowe kluseczki kładzione.

Bezglutenowe kluseczki kładzione.

Prezentujemy przepis na bezglutenowe kluski kładzione, które ze względu na brak glutenowej mąki, mogą być spożywane przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. To tradycyjne danie z polskiej kuchni, w nowoczesnej, zdrowszej odsłonie. Kluski kładzione są wyjątkowo sycące i uniwersalne – sprawdzą się jako dodatek do zup, jak i samoistny element obiadowy. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a sam proces nie jest skomplikowany. Bezglutenowe kluseczki kładzione to świetny pomysł na szybkie i proste danie, które z pewnością ucieszy wszystkich miłośników kuchni bezglutenowej.

Składniki:

  • 30g mąki ryżowej
  • 30g mąki migdałowej
  • mały banan
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka

Bezglutenowe kluseczki kładzione – jak zrobić?

  1. Mąki mieszamy z jajkiem. Banana kroimy w kostkę i dołączamy do masy.
  2. Mleko doprowadzamy do wrzenia i łyżką kładziemy kluseczki. Gotujemy kilka minut mieszając co jakiś czas.

Bezglutenowe kluseczki kładzione – dodatkowe informacje

Jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu, zamiast mąki ryżowej i migdałowej użyj swojej ulubionej mąki. Można dodać dowolne ulubione owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej
Następny przepis: Bezglutenowe kluski ziemniaczane z serem na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode