Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami
Zapraszamy do przygotowania jednego z ulubionych deserów Australijczyków i Nowozelandczyków – bezy Pavlova. Ten lekki, puchowy deser, nazwany na cześć rosyjskiej tancerki balowej Anny Pavlova, jest mieszanką wyjątkowo delikatnej bezy, kremu mascarpone i świeżych owoców. Beza, o chrupiącej powłoce i miękkim wnętrzu, idealnie komponuje się z gładkim, kremowym mascarpone. Natomiast dodatek owoców nie tylko dodaje deserowi koloru, ale również wprowadza kwasowy akcent, który doskonale balansuje słodycz bezy i kremu. Ten rześki, słodko-kwaśny deser to doskonała propozycja na letni podwieczorek.
admin
Składniki:
- 6 białek
- 250g cukru drobno zmielonego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250g serka mascarpone
- śmietanka 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
Beza pavlova z kremem mascarpone i owocami – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzewamy do 110st. C. Ubijamy 6 białek na sztywno. Kolejno dodajemy drobno zmielonego cukru dokładnie łyżeczka po łyżeczce ciągle miksując. Po dodaniu 250g cukru drobno zmielonego, dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, wraz z łyżeczką soku z cytryny. Na blachę rozkładamy papier i rysujemy na nim okrąg. Na narysowanym okręgu rozkładamy naszą gotową ubitą masę. Wkładamy do nagarzenego piekarnika na 180 minut.
- Krem: Mascarpone miksujemy, kolejno dodajemy śmietankę 30% oraz cukier waniliowy, kończymy miksować kiedy masa nabierze odpowiedniej konsystencji kremowej. Na upieczoną i ostudzoną bezę nakładamy nasz krem mascarpone i dekorujemy ulubionymi owocami.
Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami – dodatkowe informacje
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Kremem mascarpone najlepiej posmarować bezę przed samym podaniem.