Beza Pavlova

Beza Pavlova

Beza Pavlova to deser zaliczany do klasyki kuchni międzynarodowej, który swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiej tancerce – Annie Pavlovie. Ta niezwykle efektowna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska, składa się z delikatnej bezy podawanej z lekką bitą śmietaną i dowolnymi owocami dla koloru i dodatkowej słodyczy. Nasz przepis to połączenie dobrze ubitych białek z cukrem, które po wypieczeniu stają się chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują przyjemną, kremową konsystencję. To prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników słodkości, który doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki:

  • 4 białka jajek
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub budyniu
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • świeże owoce (dowolne)
  • płatki migdałów

Beza pavlova – jak zrobić?

  1. Do miski dodajemy stopniowo jedno po drugim 4 białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.
    Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce oraz skrobię/budyń. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru w białkach i uzyskania (nadal sztywnej) złocistej piany.
    Uważać, aby jej nie przebić, wówczas beza nam nie wyrośnie i się rozpłynie.
  2. Formujemy dowolny kształt na foli do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C, z funkcją termoobiegu.
    Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy przez około 3 godziny.
    Czas suszenia zależy od piekarnika, grubości bezy i formy. Należy obserwować i zaglądać do piekarnika.
    Gdy beza zacznie zmieniać kolor, należy zmniejszyć temperaturę.
  3. Krem:
    Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone. (możemy posłodzić krem) Na ostudzoną bezę nakładamy krem i dekorujemy dowolnymi owocami.
    Płatki migdałów prażymy na patelni i posypujemy nimi owoce.
    Bezę należy zjeść jeszcze tego samego dnia, w przeciwnym razie namoknie i nie będzie aż tak smaczna.

Życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam Ania

Beza Pavlova – dodatkowe informacje

Beze suszymy tak długo aż będzie sucha, wszystko zależy od piekarnika. Proszę obserwować jak rośnie 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Beza francuska klasyczna
Następny przepis: BEZA PAVLOVA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode