Beza Pavlova
Beza Pavlova to deser zaliczany do klasyki kuchni międzynarodowej, który swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiej tancerce – Annie Pavlovie. Ta niezwykle efektowna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu, słodka przekąska, składa się z delikatnej bezy podawanej z lekką bitą śmietaną i dowolnymi owocami dla koloru i dodatkowej słodyczy. Nasz przepis to połączenie dobrze ubitych białek z cukrem, które po wypieczeniu stają się chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują przyjemną, kremową konsystencję. To prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników słodkości, który doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie. Zapraszamy do wypróbowania!
admin
Składniki:
- 4 białka jajek
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub budyniu
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- świeże owoce (dowolne)
- płatki migdałów
Beza pavlova – jak zrobić?
- Do miski dodajemy stopniowo jedno po drugim 4 białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.
Następnie dodajemy cukier łyżka po łyżce oraz skrobię/budyń. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru w białkach i uzyskania (nadal sztywnej) złocistej piany.
Uważać, aby jej nie przebić, wówczas beza nam nie wyrośnie i się rozpłynie. - Formujemy dowolny kształt na foli do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C, z funkcją termoobiegu.
Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy przez około 3 godziny.
Czas suszenia zależy od piekarnika, grubości bezy i formy. Należy obserwować i zaglądać do piekarnika.
Gdy beza zacznie zmieniać kolor, należy zmniejszyć temperaturę. - Krem:
Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone. (możemy posłodzić krem) Na ostudzoną bezę nakładamy krem i dekorujemy dowolnymi owocami.
Płatki migdałów prażymy na patelni i posypujemy nimi owoce.
Bezę należy zjeść jeszcze tego samego dnia, w przeciwnym razie namoknie i nie będzie aż tak smaczna.
Życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam Ania
Beza Pavlova – dodatkowe informacje
Beze suszymy tak długo aż będzie sucha, wszystko zależy od piekarnika. Proszę obserwować jak rośnie 🙂