Bazyliowy sos pesto
Sos pesto to klasyczny dodatek do wielu potraw. Ten aromatyczny sos pochodzi z północnej Italii, gdzie jest używany jako sos do makaronu, ale także jako dodatek do sałatek, kanapek czy pizzy. Najlepszy sos pesto robiony jest z świeżych składników, a jego intensywny smak zawdzięcza przede wszystkim bazylii. Wyjątkowo prosty do przygotowania, sos bazyliowy pesto, charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Świeża bazyliia, czosnek, orzechy piniowe, parmezan i dobrej jakości oliwa z oliwek to wszystko, czego potrzebujesz do wykonania tego niezwykłego przepisu. Spróbujcie sami!
admin
Składniki:
- 1 szklanka świeżych liści bazylii
- ząbek czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- garść orzeszków pinii ewentualnie słonecznika lub dyni
- 2-3 łyżeczki startego parmezanu
- sól do smaku
Bazyliowy sos pesto – jak zrobić?
- Liście bazylii umyć, wrzucić ją do blendera, następnie wrzucić pozostałe składniki: czosnek, orzeszki pinii, tarty parmezan i oliwę z oliwek. Miksować stopniowo delikatnymi obrotami na w miarę gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty dodać troszkę więcej oliwy. Dopraw solą do smaku.
Bazyliowy sos pesto – dodatkowe informacje
Sos jest intensywny w smaku więc polecam robić go w małej ilości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BIAŁA DAMA POD KOŁDERKĄ
Następny przepis: Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy