Batony a’la Bounty
Kokosowe batony a’la Bounty to przepis dla amatorów tych pysznych czekoladek i miłośników słodkości, które można przygotować w domu. Produkowane tylko z kilku prostych składników – w szczególności świeżego kokosa – te domowe wersje słynnych batonów są prostą alternatywą dla sklepowych słodyczy, które często zawierają sztuczne dodatki. Poczucie kokosa skąpanego w czekoladzie jest nie tylko orzeźwiające, ale także nie możemy ignorować korzyści zdrowotnych, jakie przynosi spożywanie kokosa. Można je zjeść na deser, a nawet podarować bliskim jako prezent. Poczuj smak prawdziwego Bounty za sprawą tych domowej roboty batonów!
admin
Składniki:
- Masa:
- – 200 g wiórek kokosowych
- – 50 g mleka 3.2 %
- – 3 łyżki miodu / cukru / ksylitolu
- – 2 łyżki wody letniej
- – 150 g mascarpone
- Polewa:
- – 150 g mlecznej czekolady
- – 4 łyżki mleka 3.2 %, lub słodkiej śmietanki 30%
- – 2 łyżki wody letniej
Batony a’la bounty – jak zrobić?
-
1.
Do garnka dodaj mleko, miód (lub cukier / ksylitol), wody letniej. Podgrzewaj na małym gazie mieszając koło 2 minut. -
2.
Dodaj wiórki kokosowe, cały czas na bardzo małym ogniu mieszaj aż wiórki zmiękną. Zdejmij z gazu i pozostaw na około 15 minut do wystudzenia. -
3.
Dodaj do wystudzonych wiórek mascarpone, połącz wszystko mikserem przez około minutę. Uformuj z masy batoniki i odstaw na płaskiej tacy. Przełóż ją z zawartością do zamrażalnika na 1 godzinę. -
4.
Rozpuść czekoladę z 4 łyżki mleka (lub słodką śmietanką) i wodą. Przelej masę czekoladową do płaskiego pojemnika. Wyjmij podmrożone batoniki z zamrażalnika i po kolei, obtaczaj każdego w czekoladzie, czekając aż nadmiar polewy spłynie. Gotowe batoniki przełóż do pojemnika w odstępach i schłódź w lodówce minimum przez 3 godziny. Smacznego!
Batony a’la Bounty – dodatkowe informacje
Możesz użyć zamiast czekolady mlecznej gorzką lub białą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Batoniki Nesquik
Następny przepis: Batony owsiane (bez cukru)