Batony a'la Bounty

Batony a’la Bounty

Kokosowe batony a’la Bounty to przepis dla amatorów tych pysznych czekoladek i miłośników słodkości, które można przygotować w domu. Produkowane tylko z kilku prostych składników – w szczególności świeżego kokosa – te domowe wersje słynnych batonów są prostą alternatywą dla sklepowych słodyczy, które często zawierają sztuczne dodatki. Poczucie kokosa skąpanego w czekoladzie jest nie tylko orzeźwiające, ale także nie możemy ignorować korzyści zdrowotnych, jakie przynosi spożywanie kokosa. Można je zjeść na deser, a nawet podarować bliskim jako prezent. Poczuj smak prawdziwego Bounty za sprawą tych domowej roboty batonów!

Składniki:

  • Masa:
  • – 200 g wiórek kokosowych
  • – 50 g mleka 3.2 %
  • – 3 łyżki miodu / cukru / ksylitolu
  • – 2 łyżki wody letniej
  • – 150 g mascarpone
  • Polewa:
  • – 150 g mlecznej czekolady
  • – 4 łyżki mleka 3.2 %, lub słodkiej śmietanki 30%
  • – 2 łyżki wody letniej

Batony a’la bounty – jak zrobić?

  1. 1.
    Do garnka dodaj mleko, miód (lub cukier / ksylitol), wody letniej. Podgrzewaj na małym gazie mieszając koło 2 minut.
  2. 2.
    Dodaj wiórki kokosowe, cały czas na bardzo małym ogniu mieszaj aż wiórki zmiękną. Zdejmij z gazu i pozostaw na około 15 minut do wystudzenia.
  3. 3.
    Dodaj do wystudzonych wiórek mascarpone, połącz wszystko mikserem przez około minutę. Uformuj z masy batoniki i odstaw na płaskiej tacy. Przełóż ją z zawartością do zamrażalnika na 1 godzinę.
  4. 4.
    Rozpuść czekoladę z 4 łyżki mleka (lub słodką śmietanką) i wodą. Przelej masę czekoladową do płaskiego pojemnika. Wyjmij podmrożone batoniki z zamrażalnika i po kolei, obtaczaj każdego w czekoladzie, czekając aż nadmiar polewy spłynie. Gotowe batoniki przełóż do pojemnika w odstępach i schłódź w lodówce minimum przez 3 godziny. Smacznego!

Batony a’la Bounty – dodatkowe informacje

Możesz użyć zamiast czekolady mlecznej gorzką lub białą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Batoniki Nesquik
Następny przepis: Batony owsiane (bez cukru)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode