Barszcz z knedlami drożdżowymi
Składniki:
- Barszcz:
5 średnich obranych ziemniaków (łącznie 400 g)
3 duże obrane marchewki (łącznie 450 g)
350 g tartych buraków na zupę (ze słoika)
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
5 szklanek bulionu warzywnego
przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
cukier do smaku (wg uznania)
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku (wg uznania)
- Knedle drożdżowe:
350 g mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)
7 g drożdży suchych
15 g pokruszonych grzybów suszonych
2 łyżki majeranku suszonego
1 łyżka kminku całego
1 łyżka pieprzu ziołowego
przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
- Dodatkowo:
stopione masło do posmarowania ugotowanych knedli
Barszcz z knedlami drożdżowymi – jak zrobić?
- Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę – w talarki, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wrzucić do bulionu – gotować 10 min. Po tym czasie dodać koncentrat, buraczki i posiekana natkę. Gotować jeszcze około 10 min. Zupę przyprawić wg uznania.
- Składniki na knedle dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić na około 30 min w ciepłym miejscu, by ciasto urosło.
- Z ciasta formować duże knedle.
- Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 10 min od wypłynięcia na powierzchnię.
- W trakcie gotowania knedle przewracać, by równomiernie się ugotowały. Gotowe knedle odcedzić i polać stopionym masłem. Podawać razem z przygotowanym barszczem.
Barszcz z knedlami drożdżowymi – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzi 10 dużych knedli. Zupa z knedlami jest smacznym daniem, które warto spróbować. Warto zauważyć, że zamiast polać knedle masłem, można je na nim zrumienić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bardzo prosty tort chałwowy
Następny przepis: basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح