Barszcz ukraiński po mojemu

Barszcz ukraiński po mojemu

Zapraszamy do wypróbowania naszego ulubionego smakowitego przepisu, którym jest Bardzo Wilgotny Keks z Jabłkami. Jest to wyjątkowo aromatyczne ciasto, doskonale łączące w sobie klasyczny smak wilgotnego keksu z rodzynkami i bakaliami. Docenią go zwłaszcza wszyscy miłośnicy jabłek. Jego niepowtarzalności dodaje fakt, że jest niezwykle wilgotny dzięki zastosowaniu w nim świeżych, soczystych jabłek. Ten keks z jabłkami jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków, a jego ciemne, wilgotne wnętrze skradnie serca niejednego smakosza. Tradycyjny keks w nowoczesnej, fruktowej odsłonie!

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania keksówki o wymiarach 25 x 12 cm
  • 120 g masła
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej klasy L
  • 1 pełna szklanka mąki tortowej pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.)
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii
  • 2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców
  • 1 duże jabłko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel esencji waniliowej

Bardzo wilgotny keks z jabłkami – jak zrobić?

  1. Keks – przepis:
    Wszystkie produkty na wilgotny keks z bakaliami powinny mieć temperaturę pokojową!
    1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
    2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
    3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach.
    Następnie dodajemy do masy na ciasto keks, bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
    Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem.
    Pyszny keks pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 60-70 minut. Patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy!

Porady – Bardzo wilgotny keks z jabłkami – dodatkowe informacje

Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę za wilgotne dlatego w przepisie zmniejszyłam do jednego jabłka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bardzo wilgotny keks z jabłkami
Następny przepis: Barszcz biały

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode