Barszcz ukraiński po mojemu
Zapraszamy do wypróbowania naszego ulubionego smakowitego przepisu, którym jest Bardzo Wilgotny Keks z Jabłkami. Jest to wyjątkowo aromatyczne ciasto, doskonale łączące w sobie klasyczny smak wilgotnego keksu z rodzynkami i bakaliami. Docenią go zwłaszcza wszyscy miłośnicy jabłek. Jego niepowtarzalności dodaje fakt, że jest niezwykle wilgotny dzięki zastosowaniu w nim świeżych, soczystych jabłek. Ten keks z jabłkami jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków, a jego ciemne, wilgotne wnętrze skradnie serca niejednego smakosza. Tradycyjny keks w nowoczesnej, fruktowej odsłonie!
admin
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania keksówki o wymiarach 25 x 12 cm
- 120 g masła
- 3 jajka w temperaturze pokojowej klasy L
- 1 pełna szklanka mąki tortowej pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.)
- 2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii
- 2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców
- 1 duże jabłko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel esencji waniliowej
Bardzo wilgotny keks z jabłkami – jak zrobić?
- Keks – przepis:
Wszystkie produkty na wilgotny keks z bakaliami powinny mieć temperaturę pokojową!
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach.
Następnie dodajemy do masy na ciasto keks, bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem.
Pyszny keks pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 60-70 minut. Patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy!
Porady – Bardzo wilgotny keks z jabłkami – dodatkowe informacje
Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę za wilgotne dlatego w przepisie zmniejszyłam do jednego jabłka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bardzo wilgotny keks z jabłkami
Następny przepis: Barszcz biały