Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to tradycyjne danie, które nie może zabraknąć na świątecznym stole. Co odróżnia go od typowego barszczu czerwonego, który znamy w Polsce? Przede wszystkim dodatek kiszonej kapusty i różnego rodzaju buraków. To sprawia, że ma on charakterystyczny, kwasowy smak i bogaty, głęboki kolor. W naszym przepisie na barszcz ukraiński znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby zadowolić swoje kubki smakowe, a także oczarować gości wyjątkowym smakiem tego wyjątkowego dania. Blozując ten przepis, dajesz swoim bliskim możliwość przeżycia prawdziwej ukraińskiej uczty kulinarnej!
admin
Składniki:
- -3 duże buraki
- -1/4 główki kapusty białej
- -1 marchewka
- -1 pietruszka
- -1/2 selera
- -1 mały por
- -3 ziemniaki
- -1 kostka rosołowa
- -5 łyżek śmietany 30%
- -3 łyżki koncentratu pomidorowego
- -5 łyżek skoncentrowanego barszczu czerwonego lub kwasu buraczanego
- -vegeta
- -3 liście laurowe
- -3 ziela angielskie
- -pieprz
Barszcz ukraiński – jak zrobić?
- Buraki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy dużą ilością wody, dodajemy obranego selera, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości (u mnie około 50-60minut). W tym czasie kapustę drobno szatkujemy, marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce jarzynówce. Pora myjemy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Do miękkich buraków, dodajemy resztę warzyw i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
- Po tym czasie, doprawiamy barszcz koncentratem, skoncentrowanym kwasem i śmietaną.
- Doprawiamy do smaku.
Barszcz ukraiński – dodatkowe informacje
Aby wzbogacić smak barszczu, pod koniec gotowania dodajemy pół puszki fasoli białej konserwowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz szczawiowy z jajkiem
Następny przepis: Barszcz wigilijny