Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to tradycyjne danie, które nie może zabraknąć na świątecznym stole. Co odróżnia go od typowego barszczu czerwonego, który znamy w Polsce? Przede wszystkim dodatek kiszonej kapusty i różnego rodzaju buraków. To sprawia, że ma on charakterystyczny, kwasowy smak i bogaty, głęboki kolor. W naszym przepisie na barszcz ukraiński znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby zadowolić swoje kubki smakowe, a także oczarować gości wyjątkowym smakiem tego wyjątkowego dania. Blozując ten przepis, dajesz swoim bliskim możliwość przeżycia prawdziwej ukraińskiej uczty kulinarnej!

Składniki:

  • -3 duże buraki
  • -1/4 główki kapusty białej
  • -1 marchewka
  • -1 pietruszka
  • -1/2 selera
  • -1 mały por
  • -3 ziemniaki
  • -1 kostka rosołowa
  • -5 łyżek śmietany 30%
  • -3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • -5 łyżek skoncentrowanego barszczu czerwonego lub kwasu buraczanego
  • -vegeta
  • -3 liście laurowe
  • -3 ziela angielskie
  • -pieprz

Barszcz ukraiński – jak zrobić?

  1. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy dużą ilością wody, dodajemy obranego selera, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości (u mnie około 50-60minut). W tym czasie kapustę drobno szatkujemy, marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce jarzynówce. Pora myjemy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Do miękkich buraków, dodajemy resztę warzyw i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
  3. Po tym czasie, doprawiamy barszcz koncentratem, skoncentrowanym kwasem i śmietaną.
  4. Doprawiamy do smaku.

Barszcz ukraiński – dodatkowe informacje

Aby wzbogacić smak barszczu, pod koniec gotowania dodajemy pół puszki fasoli białej konserwowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz szczawiowy z jajkiem
Następny przepis: Barszcz wigilijny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode