Barszcz szczawiowy

Barszcz szczawiowy

Zapraszamy do próby odkrycia smaku tradycyjnej polskiej kuchni, poprzez przygotowanie barszczu szczawiowego. To danie nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale przede wszystkim daje możliwość cieszenia się niepowtarzalnym smakiem, którym urzekł już wiele pokoleń. Ta klasyczna zupa, choć wydawać by się mogło skomplikowana w przygotowaniu, jest w rzeczywistości prosta do wykonania i nie wymaga dużo czasu. Proponowany przepis na barszcz szczawiowy składa się z wyselekcjonowanych składników, które dodają potrawie wyjątkowego charakteru. To danie idealnie komponuje się z bardziej tradycyjną, polską kuchnią. Czas na odkrycie sekretów tej zupy!

Składniki:

  • Składniki na 3 litry zupy:
  • 1-2 średnie udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży plaster selera
  • 10 cm białej części pora
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe
  • garść szczypioru
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • 400-500 g świeżego szczawiu
  • 200 ml śmietany do zup
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • jaja na twardo
  • świeże pieczywo

Barszcz szczawiowy – jak zrobić?

  1. Udka wrzucamy do zimnej wody, gotujemy do miękkości, dodajemy marchewki, pietruszki, pora i selera, a także kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego i kilka liści laurowych. Kiedy wywar będzie gotowy, czyli mięso i warzywa miękkie, to wyciągamy z garnka zarówno udka, jak i włoszczyznę.
  2. Szczypior, koperek i natkę pietruszki siekamy i wrzucamy do zupy. Liście szczawiu płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i wrzucamy do zupy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i ponownie wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Jajko rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną i mąką, zahartowujemy kilkoma łyżkami zupy. Dodajemy do zupy, zagotowujemy i gotowe.

Barszcz szczawiowy – dodatkowe informacje

Barszcz szczawiowy podajemy z jajkiem, świeżym koperkiem i pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz Syberyjski
Następny przepis: Barszcz szczawiowy z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode