Barszcz Syberyjski
Podróżuj z nami do najchłodniejszych zakątków Syberii po przepis na tradycyjny, tajemniczy i wyjątkowo aromatyczny barszcz syberyjski. To danie, słynące ze swojego intensywnego smaku i niepowtarzalnej konsystencji, jest głęboko zakorzenione w rosyjskiej kulturze kulinarnej. Wschodnia tradycja przeplata się tutaj z nutami rodem z surowego, syberyjskiego krajobrazu. Od wieków przekazywany z pokolenia na pokolenie, barszcz syberyjski jest prawdziwą perłą wśród zup, które nawet najbardziej sroga zima nie jest w stanie zatrzymać. Wybierz się na kulinarną podróż i odkryj prawdziwą potęgę Syberii w jednym garze!
admin
Składniki:
- -1/2 kilograma buraków
- -25 dekagramów ziemniaków
- -puszka białej fasolki
- -cebula
- -marchewka
- -dwa ząbki czosnku
- -1,75 litra bulionu
- -150 mililitrów śmietany 30%
- -pęczek pietruszki
- -2-3 kuleczki ziela angielskiego
- -1 duży liść laurowy
Barszcz syberyjski – jak zrobić?
- Buraki, ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy do garczka na tarce o grubych oczkach. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele, odrobinę soli, pieprzu i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok.15min, po tym czasie dodajemy fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek – całość gotujemy jeszcze 5-8min aż wszystkie warzywa będą odpowiednio miękkie. Następnie barszcz zabielamy śmietaną i dodajemy posiekaną pietruszkę. Jeśli kolor barszczu zblakł podczas gotowania dodajemy 1-2 łyżki koncentratu buraczanego aby odzyskać kolor. Doprawiamy solą,pieprzem.
Barszcz Syberyjski – dodatkowe informacje
Dla lubiących pikantne dania, polecam dodać do barszczyu kilka kropel tabasco lub szczyptę pieprzu cayenne. Dla dbających o linię polecam zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.