barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą

barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą

Kto powiedział, że barszcz czerwony zawsze musi być podawany na wodzie? Ten przepis na barszcz czerwony na kiełbasie to prawdziwe objawienie dla mięsożerców. Dodatek jajka i kiełbasy sprawia, że zupę można podać jako pełnowartościowy obiad. Na rynku dostępne są różne rodzaje kiełbasy, a wybierając tę idealną do swojego barszczu, można zdecydowanie udoskonalić smak dania. Oczywiście, przepis może być modyfikowany według własnego smaku, ale zabielanie z jajkiem to opcja, którą na pewno trzeba wypróbować.

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki ćwikłowe, wystudzone, obrane i starte na drobnej tarce
  • 3 litry domowego rosołu
  • 1 ziarno angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebulka opieczona na ogniu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 30% + 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 4 ugotowane jaja na twardo
  • laska wiejskiej kiełbaski (około 20 dkg), pokrojona w kostkę lub według preferencji
  • sól i pieprz do smaku

Barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą – jak zrobić?

  1. Do rosołu wkładamy liść laurowy, cebulkę, ziele angielskie i starte buraczki.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, po minucie dodajemy sok z cytryny.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Następnie dodajemy kiełbasę i gotujemy około 5 minut.
  5. Zabielamy śmietaną roztrzepaną z mąką i gotujemy kolejną minutę.
  6. Podajemy z jajkiem do ziemniaków.

Na święta Wielkanocne w domu rodzinnym robimy w bogatej wersji z chrzanem w postaci wiórek, mięsem, kiełbasą i jajami na gęsto. Chrzan w tak dużej ilości aż odbarwia buraczki do bladego różu.

Polecam

xxxx – dodatkowe informacje

Do barszczu czerwonego zabielanego z jajkiem i kiełbasą można dodać łyżeczkę chrzanu ze słoiczka, aby przybliżyć sobie ten smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz czerwony zabielany
Następny przepis: Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode