barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą
Kto powiedział, że barszcz czerwony zawsze musi być podawany na wodzie? Ten przepis na barszcz czerwony na kiełbasie to prawdziwe objawienie dla mięsożerców. Dodatek jajka i kiełbasy sprawia, że zupę można podać jako pełnowartościowy obiad. Na rynku dostępne są różne rodzaje kiełbasy, a wybierając tę idealną do swojego barszczu, można zdecydowanie udoskonalić smak dania. Oczywiście, przepis może być modyfikowany według własnego smaku, ale zabielanie z jajkiem to opcja, którą na pewno trzeba wypróbować.
admin
Składniki:
- 2 ugotowane buraki ćwikłowe, wystudzone, obrane i starte na drobnej tarce
- 3 litry domowego rosołu
- 1 ziarno angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 cebulka opieczona na ogniu
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 30% + 1 łyżeczka mąki pszennej
- 4 ugotowane jaja na twardo
- laska wiejskiej kiełbaski (około 20 dkg), pokrojona w kostkę lub według preferencji
- sól i pieprz do smaku
Barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą – jak zrobić?
- Do rosołu wkładamy liść laurowy, cebulkę, ziele angielskie i starte buraczki.
- Doprowadzamy do wrzenia, po minucie dodajemy sok z cytryny.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie dodajemy kiełbasę i gotujemy około 5 minut.
- Zabielamy śmietaną roztrzepaną z mąką i gotujemy kolejną minutę.
- Podajemy z jajkiem do ziemniaków.
Na święta Wielkanocne w domu rodzinnym robimy w bogatej wersji z chrzanem w postaci wiórek, mięsem, kiełbasą i jajami na gęsto. Chrzan w tak dużej ilości aż odbarwia buraczki do bladego różu.
Polecam
xxxx – dodatkowe informacje
Do barszczu czerwonego zabielanego z jajkiem i kiełbasą można dodać łyżeczkę chrzanu ze słoiczka, aby przybliżyć sobie ten smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz czerwony zabielany
Następny przepis: Barszcz czerwony zabielany z okraszonymi ziemniakami