Barszcz czerwony z buraków suszonych

Barszcz czerwony z buraków suszonych

Zapraszamy do odkrycia naszego zdrowego i smacznego przepisu na barszcz czerwony z buraków suszonych. Ten tradycyjny, wschodnioeuropejski przysmak, zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Odróżnia się od innych przepisów dzięki swojemu głęboko karmelowemu smakowi i intensywnemu bogactwu. Buraki suszone dodadzą przepysznej głębi smaku, który pobudzi wasze kubki smakowe. Często serwowany jako wprowadzenie do głównego posiłku podczas świąt, barszcz czerwony z buraków suszonych to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie sprawdzi się także jako przepyszny lunch czy kolacja o każdej porze roku.

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody
  • 3 czubate łyżki suszonych buraków
  • ½ szklanki koncentratu buraczanego
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • Sól morska do smaku
  • Dodatek: Uszka z grzybami

Barszcz czerwony z buraków suszonych – jak zrobić?

  1. Zimną wodą zalać suszone buraki, włoszczyznę, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek, gotować na wolnym ogniu 15 minut, w trakcie gotowania dodać opaloną nad palnikiem cebulę, zestawić z ognia doprawić solą wlać koncentrat buraczany – dozować kwaśność wg swoich upodobań, zamieszać i już nie gotować.
  2. Przed podaniem przecedzić przez sito, rozlać na talerze, podawać z gorącymi uszkami z grzybami.

Słowa kluczowe: przepis na barszcz czerwony z buraków, jak zrobić barszcz czerwony z buraków

Barszcz czerwony z buraków suszonych – dodatkowe informacje

Zimny, gdy zostanie można wstawić do lodówki i odgrzewać na następny dzień, należy tylko pamiętać aby go nie zagotować!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Barszcz czerwony w dwóch odsłonach
Następny przepis: Barszcz czerwony z uszkami z mięsnym nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode