Barszcz czerwony z buraków suszonych
Zapraszamy do odkrycia naszego zdrowego i smacznego przepisu na barszcz czerwony z buraków suszonych. Ten tradycyjny, wschodnioeuropejski przysmak, zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Odróżnia się od innych przepisów dzięki swojemu głęboko karmelowemu smakowi i intensywnemu bogactwu. Buraki suszone dodadzą przepysznej głębi smaku, który pobudzi wasze kubki smakowe. Często serwowany jako wprowadzenie do głównego posiłku podczas świąt, barszcz czerwony z buraków suszonych to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetnie sprawdzi się także jako przepyszny lunch czy kolacja o każdej porze roku.
admin
Składniki:
- 1 litr zimnej wody
- 3 czubate łyżki suszonych buraków
- ½ szklanki koncentratu buraczanego
- 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
- Sól morska do smaku
- Dodatek: Uszka z grzybami
Barszcz czerwony z buraków suszonych – jak zrobić?
- Zimną wodą zalać suszone buraki, włoszczyznę, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i majeranek, gotować na wolnym ogniu 15 minut, w trakcie gotowania dodać opaloną nad palnikiem cebulę, zestawić z ognia doprawić solą wlać koncentrat buraczany – dozować kwaśność wg swoich upodobań, zamieszać i już nie gotować.
- Przed podaniem przecedzić przez sito, rozlać na talerze, podawać z gorącymi uszkami z grzybami.
Słowa kluczowe: przepis na barszcz czerwony z buraków, jak zrobić barszcz czerwony z buraków
Barszcz czerwony z buraków suszonych – dodatkowe informacje
Zimny, gdy zostanie można wstawić do lodówki i odgrzewać na następny dzień, należy tylko pamiętać aby go nie zagotować!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz czerwony w dwóch odsłonach
Następny przepis: Barszcz czerwony z uszkami z mięsnym nadzieniem