Barszcz czerwony
Barszcz biały z kiszonej kapusty to tradycyjne danie z polskiej kuchni. Wyrazisty smak z browarnej, pikantnej kiszonej kapusty, spotyka się w nim z harmonią aromatów różnych warzyw i przypraw, tworząc prawdziwie rozgrzewającą, sycącą zupę. Doskonała na rozgrzewkę w zimne dni, a także jako urozmaicenie codziennego jadłospisu. Potrawa ta jest niezwykle pożywna, zdrowa, jednocześnie niewymagająca wiele składników ani skomplikowanych technik kulinarnych. Z pewnością zadowoli ona nie tylko miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, ale i tych, którzy szukają nowych smaków. Spróbuj samodzielnie ugotować barszcz z kiszonej kapusty i poczuj ten klasyczny smak w swoim domu.
admin
Składniki:
- 2 garście kapusty kiszonej (ilość kapusty wpływa na kwaśność barszczu)
- Szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- Kawałek słoniny
- Sól do smaku
Barszcz biały z kiszonej kapusty – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewam wodę ok. 3-4l. dokładam kapustę kiszoną i gotuję do miękkości ok. 20-30 min. (sprawdzam co jakiś czas czy już jest miękka) w miseczce rozrabiam śmietanę z mąką i z małą ilością wody, dodaje do garnka. Wszystko zagotowuje, wyłączm gaz.
- Słoninę kroję w kostkę i zesmażam na skwarki.
- Po zagotowaniu barszczu na koniec dodaję jeszcze solidną łyżkę tych zesmażonych skwarków z tłuszczem.
- (nadaje mu jeszcze lepszego smaku). Podaję z ziemniakami i skwarkami.
Barszcz biały z kiszonej kapusty – dodatkowe informacje
Barszcz można ugotować na mięsie (żeberkach). Można również bardziej doprawić np. kostką drobiową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz biały z kiszonej kapusty
Następny przepis: Barszcz czerwony