Barszcz biały z kiszonej kapusty
Zaangażowanie, talent, a przede wszystkim cierpliwość – to wszystko ma ogromne znaczenie, gdy przygotowujesz swojego wyjątkowego barszczu białego na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką. To tradycyjna polska potrawa, która doskonale sprawdzi się jako smakowity obiad dla całej rodziny czy eleganckie danie na specjalne okazje. Stała się popularna dzięki swoim wyjątkowym, głębokim smakom, które mieszają się w jednym garnku. Kluczem jest tu kontrast pomiędzy soczystą białą kiełbasą, jabłkowym smakiem barszczu oraz słodkim aromatem roladek z boczku ze śliwką. Wszystko dopełnia delikatne, ugotowane na twardo jajko.
admin
Składniki:
- 2 litry bulionu mięsnego
- 0,5 litra zakwasu na barszcz biały
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany ukwaszonej 15%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 4 sparzone białe kiełbaski
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 10 plasterków boczku wędzonego parzonego
- 20 suszonych śliwek
- listki macierzanki do posypania
- blaszka wyłożona papierem do pieczenia
- wykałaczki małe
Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką – jak zrobić?
- Warzywa obieram, myję. W garnku szkłem pokrojoną w kostkę cebule na maśle, dodaję pokrojoną w pół plasterki marchewkę, podsmażam, dodaję listki laurowe, ziele angielskie, zalewam bulionem, gotuję ok. 10 minut, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodaję wymieszany zakwas, doprowadzam do zagotowania, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach majeranek, doprawiam solą i pieprzem, zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką, mieszam, doprowadzam do zagotowania, gotuję 3-4 minuty.
- Boczek pozbawiam skórki, kroję na pół po długości. Na każdą część boczku kładę śliwkę, zwijam w roladkę, spinam wykałaczką, układam na blasze, wkładam do piekarnika, piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, wykałaczki wyjmuję. Jajka kroję na pół, kiełbaskę w plasterki. Barszcz podaję z cząstką jajka, kiełbaską i roladkami z boczku, posypane macierzanką.
Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą , jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką – dodatkowe informacje
Barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i roladkami z boczku ze śliwką możemy podać na świąteczne śniadanie bądź rodzinny obiad. Bulion możemy ugotować na kościach wędzonych, co sprawi, że barszcz będzie bardziej aromatyczny. Dodatkowo, bulion mięsny możemy zastąpić bulionem warzywnym, co zredukuje kaloryczność dania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Barszcz biały z grzybami
Następny przepis: Barszcz biały z kurkami, białą kiełbasą i jajkiem