Bardzo wilgotny keks z jabłkami

Bardzo wilgotny keks z jabłkami

Jeśli szukacie pomysłu na słodki początek dnia lub po prostu chcecie zaskoczyć bliskich niebanalnym deserem, mamy dla Was przepis na ciasto idealne. Prosty i szybki przepis na Bardzo Puszyste Placuszki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Składa się z powszechnie dostępnych składników, które prawdopodobnie już czekają w Twojej kuchni na tę chwilę. Pulchne placuszki to prawdziwy rarytas na ciepłe, rodzinne popołudnia, natomiast puszyste placki świetnie sprawdzą się jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Niezależnie od okazji, te placuszki zawsze smakują wyśmienicie!

Składniki:

  • 1 całe jajo
  • 3-4 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka sody
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Pulchne placuszki – jak zrobić?

  1. Jajko roztrzepujemy razem z cukrami, dodajemy maślankę i sodę. Masę dobrze mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto mieszamy do momentu, aż będzie gładkie i gęste.
  2. Smażymy po łyżce ciasta na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor.
  3. Podajemy z cukrem pudrem, owocami lub dżemem.

Smacznego 🙂

BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI – dodatkowe informacje

Placki możemy usmażyć z dodatkiem pokrojonych lub startych jabłek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bardzo szybki makaron w sosie pomidorowym
Następny przepis: Barramundi-australijska ryba z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode