BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI

BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI

Dziś mamy dla Was przepis na bardzo proste ptysie. Te delikatne, mięciutkie pączuszki o lekkiej teksturze i słodkim środku są niezwykle proste do wykonania. Na naszym blogu znajdziecie przepis na ciasto na ptysie, które doskonale wchłania krem i zawsze wychodzi idealnie puszyste. To doskonała propozycja zarówno na deser, jak i na słodki dodatek do popołudniowej kawy. Bez względu na okazję, ptysie zawsze są dobrym wyborem. Spróbujcie naszego przepisu i przekonajcie się, jak łatwo jest zrobić te pyszne ciastka w domu.

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
  • 1 szkl. wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. mąki
  • 4 jaja
  • Bita śmietana (można również użyć gotowej np. w sprayu):
  • opakowania śmietanki 30% do deserów
  • cukier wanilinowy
  • cukier

Bardzo proste ptysie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z tłuszczem zagotować w rondelku.
  2. Do gotującego się roztworu wsypać mąkę energicznie mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Gotowe ciasto ma szklisty kolor i ładnie odchodzi od ścianek naczynia.
  3. Tak przygotowane ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  4. Zimne ciasto zmiksować z jajkami na jednolitą masę.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
  6. Na wysmarowaną masłem blachę wyciskać porcje ciasta w sporych odstępach.
  7. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 min. Najlepiej nie otwierając drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
  8. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek, należy je przekroić wzdłuż i nadziać przygotowaną wcześniej bitą śmietaną.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego możesz także nakładać porcje ciasta łyżką, wówczas jednak ptysie nie będą tak efektowne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara
Następny przepis: Bardzo wilgotny keks z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode