BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI
Dziś mamy dla Was przepis na bardzo proste ptysie. Te delikatne, mięciutkie pączuszki o lekkiej teksturze i słodkim środku są niezwykle proste do wykonania. Na naszym blogu znajdziecie przepis na ciasto na ptysie, które doskonale wchłania krem i zawsze wychodzi idealnie puszyste. To doskonała propozycja zarówno na deser, jak i na słodki dodatek do popołudniowej kawy. Bez względu na okazję, ptysie zawsze są dobrym wyborem. Spróbujcie naszego przepisu i przekonajcie się, jak łatwo jest zrobić te pyszne ciastka w domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto ptysiowe:
- 1 szkl. wody
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szkl. mąki
- 4 jaja
- Bita śmietana (można również użyć gotowej np. w sprayu):
- opakowania śmietanki 30% do deserów
- cukier wanilinowy
- cukier
Bardzo proste ptysie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wodę z tłuszczem zagotować w rondelku.
- Do gotującego się roztworu wsypać mąkę energicznie mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Gotowe ciasto ma szklisty kolor i ładnie odchodzi od ścianek naczynia.
- Tak przygotowane ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Zimne ciasto zmiksować z jajkami na jednolitą masę.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na wysmarowaną masłem blachę wyciskać porcje ciasta w sporych odstępach.
- Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 min. Najlepiej nie otwierając drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek, należy je przekroić wzdłuż i nadziać przygotowaną wcześniej bitą śmietaną.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego możesz także nakładać porcje ciasta łyżką, wówczas jednak ptysie nie będą tak efektowne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara
Następny przepis: Bardzo wilgotny keks z jabłkami