Bardzo prosty tort chałwowy

Bardzo prosty tort chałwowy

Baranki z masła to tradycyjne, kulinaria wielkanocne, które z radością wykonują zarówno dzieci, jak i dorośli. Nic tak nie uprzyjemni porannej wielkanocnej kolektywy, jak mały, rozkoszny baranek na Twoim talerzu! Przepis na baranki z masła jest prosty i nie wymaga używania formy. Będziecie potrzebowali makaronu i masła, by oddać charakterystyczny kształt tych uroczych zwierzaków. To doskonała okazja, by spędzić czas z najbliższymi, wprowadzając przy tym bardzo artystyczną i kreatywną nutę do świątecznego stołu. Mając pod przysłowiowym rękawem ten przepis, z pewnością urozmaicisz swoją wielkanocną tradycję.

Składniki:

  • 3 kostki masła po 200g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • goździki suszone
  • bukszpan
  • rzeżucha

Baranki z masła – jak zrobić?

  1. Miękkie masło wkładamy do dwóch miseczek. Do jednej wkładamy łyżeczkę chrzanu, a do drugiej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.

  2. Następnie zimnym masłem smakowym wypełniamy formę do robienia baranków z masła. Robimy 3 rodzaje smakowych baranków: Czosnkowy, chrzanowy i naturalny. Dekorujemy uszy i ogonek z listków bukszpanu, oczy z goździków. Futerko barankom robimy za pomocą masła włożonego do czosnkownicy. Po zrobieniu Baranków można je ustawić na wyrośniętej rzeżuszce.

Baranki z masła – dodatkowe informacje

Formę do baranków z masła najlepiej włożyć do woreczka foliowego aby łatwiej wychodziły z formy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Baranki z masła
Następny przepis: Barszcz z knedlami drożdżowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode