Bardzo proste ptysie

Bardzo proste ptysie

Ptysie to klasyczne, delikatne ciasteczka, które są fenomenalne pod każdym względem. Do ich przygotowania nie trzeba mieć specjalnych umiejętności cukierniczych. Ten przepis na ptysie, choć prosty, stanowi idealną kombinację smaków – kremowej lekkości i delikatnej chrupkości. Jeśli szukasz inspiracji na słodką przekąskę, która jest łatwa do zrobienia, ale jednocześnie niezwykle elegancka, ten przepis jest dla Ciebie. Biorąc pod uwagę różnorodność możliwych nadzień, ptysie to także doskonały wybór na różne okazje, nie tylko na codzienne słodkości. Odkryj z nami, jak zrobić ciasto na ptysie – przepis dostarczy Ci mnóstwo radości podczas gotowania!

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
  • 1 szkl. wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. mąki
  • 4 jaja
  • Bita śmietana (można również użyć gotowej np. w sprayu):
  • opakowania śmietanki 30% do deserów
  • cukier wanilinowy
  • cukier

Bardzo proste ptysie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Wodę z tłuszczem zagotować w rondelku.

  2. 2.

    Do gotującego się roztworu wsypać mąkę energicznie mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Gotowe ciasto ma szklisty kolor i ładnie odchodzi od ścianek naczynia.

  3. 3.

    Tak przygotowane ciasto pozostawić do ostygnięcia.

  4. 4.

    Zimne ciasto zmiksować z jajkami na jednolitą masę.

  5. 5.

    Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

  6. 6.

    Na wysmarowaną masłem blachę wyciskać porcje ciasta w sporych odstępach.

  7. 7.

    Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 min. Najlepiej nie otwierając drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.

  8. 8.

    Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek, należy je przekroić wzdłuż i nadziać przygotowaną wcześniej bitą śmietaną.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego możesz także nakładać porcje ciasta łyżką, wówczas jednak ptysie nie będą tak efektowne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Baranki z masła
Następny przepis: Barszcz z knedlami drożdżowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode