Bardzo proste ptysie
Składniki:
- Ciasto ptysiowe:
- 1 szkl. wody
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szkl. mąki
- 4 jaja
- Bita śmietana (można również użyć gotowej np. w sprayu):
- opakowania śmietanki 30% do deserów
- cukier wanilinowy
- cukier
Bardzo proste ptysie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wodę z tłuszczem zagotować w rondelku.
-
2.
Do gotującego się roztworu wsypać mąkę energicznie mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Gotowe ciasto ma szklisty kolor i ładnie odchodzi od ścianek naczynia.
-
3.
Tak przygotowane ciasto pozostawić do ostygnięcia.
-
4.
Zimne ciasto zmiksować z jajkami na jednolitą masę.
-
5.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
-
6.
Na wysmarowaną masłem blachę wyciskać porcje ciasta w sporych odstępach.
-
7.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-30 min. Najlepiej nie otwierając drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
-
8.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek, należy je przekroić wzdłuż i nadziać przygotowaną wcześniej bitą śmietaną.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego możesz także nakładać porcje ciasta łyżką, wówczas jednak ptysie nie będą tak efektowne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Baranki z masła
Następny przepis: Barszcz z knedlami drożdżowymi