baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara
Przedstawiamy przepis na baranie żeberka z cząbrem w cebuli, przygotowane w nieskomplikowany, jednak wyjątkowo efektywny sposób. To doskonałe danie dla miłośników, których podniebienie ceni mocne i aromatyczne smaki. Kombinacja soczystego mięsa, intensywnego cząbru i słodkawej cebuli tworzy kulinarne arcydzieło. Szybkowar jest tu niezastąpiony – pozwala na błyskawiczne ugotowanie dania, jednocześnie skupiając w sobie pełnię aromatu i smaków. Żeberka, pieczone czy duszone, zawsze są symbolem domowego, satysfakcjonującego posiłku, a ten przepis to potwierdza w 100%.
admin
Składniki:
- 1,5 kg żeberka baranina
- 1 litr maślanka
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 1 łyżeczka gęsi tłuszczu
- 2 łyżki cząbru
- 1 łyżka kucharka
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 5 sztuk cebuli
- 2 sztuki marchwi
- 1 łyżka przyprawy do zup i potraw w płynie
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 5 szklanek wody
- sos – w opisie
Baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara
- umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć
- w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami
- dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew
- dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasycenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
- żeberka wyjąć na talerz, SOS: wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, blenderem zmiksować wszystko i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, żeberka podać z sosem i z czym się lubi
Baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara – dodatkowe informacje
Baranina po wymoczeniu w maślance z octem jabłkowym staje się krucha i traci zapach barani. Jeżeli chodzi o żeberka, wystarczy je moczyć przez całą noc. Jeśli mamy do czynienia z większymi kawałkami mięsa, takimi jak kulka czy inne, możemy je moczyć nawet przez 2-3 dni, co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Baranek Wielkanocny
Następny przepis: BARDZO PUSZYSTE PLACUSZKI