Banica na śniadanie
Z rana nie ma nic lepszego niż ciepłe, apetyczne śniadanie, które da nam energię na cały dzień. A co powiecie na banicę na śniadanie? To bułgarska potrawa, która swoją niepowtarzalnością zasługuje na szczególne miejsce w naszym menu. Przepis jest prosty, a szczególna uwaga zasługuje tu na składnik, jakim jest ciasto francuskie. To ono nadaje banicę chrupkości i lekkość. Ta wersja bułgarskiego dania z pewnością ożywi Twoje poranne rutyny i wprowadzi odrobinę egzotyki na Twoją kuchenną stół. Daj się skusić i spróbuj banicy z ciasta francuskiego już dziś.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka ciasta filo
- 5 jajek
- 30 dag białego sera
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli do smaku
Banica na śniadanie – jak zrobić?
- W misce roztrzepać jajka. Dodać proszek do pieczenia oraz sól. Wlać olej oraz wodę gazowaną. Dodać pokruszony ser biały. Brytfankę wysmarować olejem. Ułożyć w niej pojedyncze płaty ciasta filo zawinięte w fantazyjne ślimaki. Zalać ciasto przygotowaną zalewą. Piec przez 35 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy obrócić brytfankę do góry nogami i pozostawić banicę w ten sposób do ostygnięcia, aby nie opadła.
Banica na śniadanie – dodatkowe informacje
Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BANANY Z OWOCAMI W GALARETCE
Następny przepis: Bankietowa z serkiem wiejskim