Bakaliowy Ambasador z ananasem

Bakaliowy Ambasador z ananasem

Bakaliowy Ambasador z ananasem to niezwykle smaczne i efektowne ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser na różnego rodzaju uroczystości. Wykwintna mieszanka bakalii, biszkoptu i ananasa tworzy harmonię smaków, którą docenią miłośnicy słodkości. Wzbogacone o świeżą nutę ananasa ciasto ambasador nabiera nowego, intrygującego charakteru. To wyjątkowy tort ambasador z ananasem, który zachwyci jednak nie tylko swoim smakiem, ale i efektownym wyglądem. Bakaliowy Ambasador z ananasem to propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki, ale nie boją się nowych, odważnych połączeń.

Składniki:

  • 2 Biszkopty:
  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • aromat rumowy
  • Masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 500 g miękkiego masła
  • 7 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo:
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 1 puszka ananasa
  • ok 30 kakaowych herbatników/lub maślanych/
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 80 ml rumu
  • Polewa:
  • 2 tabl gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabl białej czekolady
  • 6 łyżek śmietanki 30%

Przepis na bakaliowy tort ambasador z ananasem

  1. Krok 1:

    Biszkopty:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną.

    Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Do drugiej dodajemy kilka kropli aromatu rumowego/3-4 krople/.

    Biszkopty wylewamy do 2 form prostokątnych nasmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 stopni. Studzimy. Każdy blat ponczujemy syropem z brzoskwiń z rumem/ pół szkl. syropu 1 łyżka rumu/.

  2. Krok 2:

    Masa:

    Szklankę mleka odlewamy z całości następnie razem z żółtkami, budyniami, mąką pszenną i ziemniaczaną miksujemy. Resztę mleka(750ml) gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowaną masę jajeczną i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu.

    Masę budyniową dzielimy na pół.

    Do jednej części dodajemy: 2 łyżki kakao i 2 łyżki kremu czekoladowego , miksujemy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, orzechy, namoczone w wodzie z rumem rodzynki. Mieszamy.

    Do drugiej masy dodajemy: ananasy dokładnie odsączone z zalewy i pokrojone w drobną kostkę oraz łyżkę rumu.

  3. Krok 3:

    Polewa:

    Czekolady łamiemy na kawałki i osobno topimy w kąpieli wodnej.

    Do czekolady deserowej dodajemy 4 łyżki śmietanki 30% , a do białej 2 łyżki.

  4. Krok 4:

    Ułożenie warstw:

    1. biszkopt czekoladowy

    2. masa kakaowa,

    3. biszkopt jasny,

    4. masa ananasowa

    5. herbatniki kakaowe/lub maślane/,

    6. polewa czekoladowa, na zmianę, można drobić wzorki widelcem

    Ciasto schłodzić przez kilka godzin przed krojeniem.

Tekst podlega ochronie praw autorskich, więc jeżeli zamierzasz go wykorzystać, wymagane jest podanie źródła.

Bakaliowy Ambasador z ananasem – dodatkowe informacje

Uwaga: Jeśli ktoś nie lubi rumu, można dodać czystą wódkę, lub likier amaretto. Ciasto można polać polewą z przepisu podanego w przepisie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bakaliowiec
Następny przepis: Baked Alaska - lodowy deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode