Bakaliowy Ambasador z ananasem
Składniki:
- 2 Biszkopty:
- 10 jaj
- 10 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- aromat rumowy
- Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 500 g miękkiego masła
- 7 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 żółtka
- Dodatkowo:
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 1 puszka ananasa
- ok 30 kakaowych herbatników/lub maślanych/
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 80 ml rumu
- Polewa:
- 2 tabl gorzkiej czekolady
- 1/2 tabl białej czekolady
- 6 łyżek śmietanki 30%
Przepis na bakaliowy tort ambasador z ananasem
-
Krok 1:
Biszkopty:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną.
Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Do drugiej dodajemy kilka kropli aromatu rumowego/3-4 krople/.
Biszkopty wylewamy do 2 form prostokątnych nasmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 stopni. Studzimy. Każdy blat ponczujemy syropem z brzoskwiń z rumem/ pół szkl. syropu 1 łyżka rumu/.
-
Krok 2:
Masa:
Szklankę mleka odlewamy z całości następnie razem z żółtkami, budyniami, mąką pszenną i ziemniaczaną miksujemy. Resztę mleka(750ml) gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowaną masę jajeczną i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu.
Masę budyniową dzielimy na pół.
Do jednej części dodajemy: 2 łyżki kakao i 2 łyżki kremu czekoladowego , miksujemy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, orzechy, namoczone w wodzie z rumem rodzynki. Mieszamy.
Do drugiej masy dodajemy: ananasy dokładnie odsączone z zalewy i pokrojone w drobną kostkę oraz łyżkę rumu.
-
Krok 3:
Polewa:
Czekolady łamiemy na kawałki i osobno topimy w kąpieli wodnej.
Do czekolady deserowej dodajemy 4 łyżki śmietanki 30% , a do białej 2 łyżki.
-
Krok 4:
Ułożenie warstw:
1. biszkopt czekoladowy
2. masa kakaowa,
3. biszkopt jasny,
4. masa ananasowa
5. herbatniki kakaowe/lub maślane/,
6. polewa czekoladowa, na zmianę, można drobić wzorki widelcem
Ciasto schłodzić przez kilka godzin przed krojeniem.
Tekst podlega ochronie praw autorskich, więc jeżeli zamierzasz go wykorzystać, wymagane jest podanie źródła.
Bakaliowy Ambasador z ananasem – dodatkowe informacje
Uwaga: Jeśli ktoś nie lubi rumu, można dodać czystą wódkę, lub likier amaretto. Ciasto można polać polewą z przepisu podanego w przepisie.