Bajaderka

Bajaderka

Przepis na pyszne i kuszące danie o nazwie Bajaderka jest gwarancją doskonałego smaku i satysfakcji dla podniebienia. Ten wyjątkowy deser składa się z różnych składników, które tworzą harmonijną kompozycję smakową. Podstawą tego przepisu jest 40 dag mąki, która nadaje ciasteczkom idealną konsystencję i chrupkość. Rezultatem jest wyjątkowo delikatne i aromatyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Bajaderka, dzięki swojemu unikalnemu połączeniu smaków, jest doskonałą propozycją zarówno na słodki poczęstunek dla bliskich, jak i na eleganckie przyjęcie. Przygotowanie tego deseru jest jak magia, a efekt końcowy naprawdę zachwyci każdego łasucha.

Składniki:

  • ciasto na formę (23 x 38 cm):
  • 40 dag mąki pszennej + do podsypania
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 250 g margaryny
  • małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa śmietanowa:
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g rodzynek
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 2 paski gorzkiej czekolady

Bajaderka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Ciasto: margarynę wysiekać z 40 dag mąki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto jest lepkie dlatego należy podsypać go mąką. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na trzy części z czego jedna część powinna być wyraźnie mniejsza. Każdą część rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu najcieńszy placek pokruszyć.

  2. 2.

    Masa śmietanowa: galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Wylać na płaski talerz i gdy stężeje pokroić w kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody. Czekoladę pokroić w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać wystudzoną ale jeszcze płynną galaretkę żółtą. Delikatnie wmieszać czekoladę, rodzynki, pokrojoną galaretkę i pokruszony placek.

  3. 3.

    Przełożenie: placek – masa śmietanowa – placek – esy floresy z rozpuszczonej czekolady

Bajaderka – dodatkowe informacje

Ciasto najlepsze na drugi dzień jak placki zmiękną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bagietki paryskie
Następny przepis: Bajaderki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode