Bajaderka
Składniki:
- ciasto na formę (23 x 38 cm):
- 40 dag mąki pszennej + do podsypania
- 20 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 250 g margaryny
- małe opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa śmietanowa:
- 660 ml śmietany 30 %
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g rodzynek
- 1 galaretka czerwona
- 1 galaretka żółtka
- 10 dag cukru pudru
- dodatkowo:
- 2 paski gorzkiej czekolady
Bajaderka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ciasto: margarynę wysiekać z 40 dag mąki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto jest lepkie dlatego należy podsypać go mąką. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, podzielić na trzy części z czego jedna część powinna być wyraźnie mniejsza. Każdą część rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu najcieńszy placek pokruszyć.
-
2.
Masa śmietanowa: galaretkę czerwoną rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Wylać na płaski talerz i gdy stężeje pokroić w kostkę. Galaretkę żółtą rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody. Czekoladę pokroić w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać wystudzoną ale jeszcze płynną galaretkę żółtą. Delikatnie wmieszać czekoladę, rodzynki, pokrojoną galaretkę i pokruszony placek.
-
3.
Przełożenie: placek – masa śmietanowa – placek – esy floresy z rozpuszczonej czekolady
Bajaderka – dodatkowe informacje
Ciasto najlepsze na drugi dzień jak placki zmiękną.