Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży
Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży to niezwykłe połączenie zdrowych składników o intensywnym smaku i chrupiącej konsystencji. Ta wyjątkowa propozycja zarówno dla miłośników wypieków, jak i osób na diecie bezglutenowej, nie zawiera tradycyjnej drożdży, dzięki czemu wyrób jest lżejszy i bardziej strawny. Bułki gryczane, wzbogacone o żytnią mąkę i czarnuszkę, dają nie tylko unikalny aromat, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Przepis ten to propozycja dla osób poszukujących alternatywnych rozwiązań w kuchni, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale też są korzystne dla zdrowia.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pół szklanki ziarna słonecznika
- zioła powansalskie
- 2 jajka
- czarnuszka
- 160 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 lekko roztrzepane białko jaja
Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży – jak zrobić?
- Dodajemy do miski mąkę żytnią, gryczaną, proszek do pieczenia, sól himalajską, zioła prowansalskie, ziarna słonecznika i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
- Do drugiej miski rozbijamy 2 jaja, sok z cytryny, mieszamy, dodajemy jogurt, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego i wszystko razem mieszamy.
- Wlewamy składniki stopniowo do miski z mąkami i mieszamy, wyrabiamy ciasto, mocno zagniatamy, dodajemy tochę mąki żytniej na podsypke.
- Wyrobione ciasto umieszczamy w misce pod przykryciem i trzymamy pół godziny w temperaturze pokojowej.
- Robimy podsypke z mąki żytniej, wyjmujemy ciasto, dzielimy na 4 części i formujemy bagietki. Lekko nacinamy nożem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180′ na 25-30 min.
- 5 minut przed końcem pieczenia na chwile blaszkę z bagietkami wyjmujemy, smarujemy z wierzchu białkiem jaja, posypujemy czarnuszką i jeszcze na 5 minut wkładamy do piekarnika.
- Wyjmujemy nasze pyszne, chrupiące bagietki z pieca, czekamy aż ostygną i zajadamy się 🙂 Smacznego!
Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży – dodatkowe informacje
Do piekarnika, aby bagietki były bardziej chrupiące można wstawić wodę, która będzie parować podczas pieczenia bagietek.