Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży

Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży

Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży to niezwykłe połączenie zdrowych składników o intensywnym smaku i chrupiącej konsystencji. Ta wyjątkowa propozycja zarówno dla miłośników wypieków, jak i osób na diecie bezglutenowej, nie zawiera tradycyjnej drożdży, dzięki czemu wyrób jest lżejszy i bardziej strawny. Bułki gryczane, wzbogacone o żytnią mąkę i czarnuszkę, dają nie tylko unikalny aromat, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Przepis ten to propozycja dla osób poszukujących alternatywnych rozwiązań w kuchni, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale też są korzystne dla zdrowia.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pół szklanki ziarna słonecznika
  • zioła powansalskie
  • 2 jajka
  • czarnuszka
  • 160 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 lekko roztrzepane białko jaja

Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży – jak zrobić?

  1. Dodajemy do miski mąkę żytnią, gryczaną, proszek do pieczenia, sól himalajską, zioła prowansalskie, ziarna słonecznika i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
  2. Do drugiej miski rozbijamy 2 jaja, sok z cytryny, mieszamy, dodajemy jogurt, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego i wszystko razem mieszamy.
  3. Wlewamy składniki stopniowo do miski z mąkami i mieszamy, wyrabiamy ciasto, mocno zagniatamy, dodajemy tochę mąki żytniej na podsypke.
  4. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce pod przykryciem i trzymamy pół godziny w temperaturze pokojowej.
  5. Robimy podsypke z mąki żytniej, wyjmujemy ciasto, dzielimy na 4 części i formujemy bagietki. Lekko nacinamy nożem.
  6. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180′ na 25-30 min.
  7. 5 minut przed końcem pieczenia na chwile blaszkę z bagietkami wyjmujemy, smarujemy z wierzchu białkiem jaja, posypujemy czarnuszką i jeszcze na 5 minut wkładamy do piekarnika.
  8. Wyjmujemy nasze pyszne, chrupiące bagietki z pieca, czekamy aż ostygną i zajadamy się 🙂 Smacznego!

Bagietki żytnio-gryczane z czarnuszką bez drożdży – dodatkowe informacje

Do piekarnika, aby bagietki były bardziej chrupiące można wstawić wodę, która będzie parować podczas pieczenia bagietek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bagietki paryskie
Następny przepis: Bajaderki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode