Babka wielkanocna 3 kolorowa

Babka wielkanocna 3 kolorowa

Babka wielkanocna 3 kolorowa to niezwykłe danie, które doskonale wpisuje się w świąteczną tradycję. Ta kolorowa wersja babki z pewnością przyciągnie uwagę każdego, zarówno ze względu na swój wygląd, jak i niezwykły smak. Składniki nie są skomplikowane, jednak rezultat przypomina prawdziwe dzieło sztuki. Klasyczne ciasto drożdżowe podzielone jest na trzy części, które następnie zabarwia się różnymi kolorami. Efekt? Fantastyczne, pastelowe pasy, które zachwycają każdego! Babka wielkanocna 3 kolorowa to doskonały dodatek do świątecznego stołu, który zapewni nie tylko doskonałe doznania smakowe, ale także wizualne.

Składniki:

  • 25 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 26 dag mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy (40g) bez cukru
  • 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
  • 1 łyżka octu
  • 125ml oleju
  • 24 dag cukru
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania

Babka wielkanocna 3 kolorowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami mikserem przez około 4-5 minut. Dodać po jednym żółtku, miksować aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać olej, ocet i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać je z ciastem. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej cytrynowy, a do trzeciej kakao.
  2. Formę na babkę posmarować masłem i posypać mąką. Do blaszki przełożyć ciasta po kolei i wyrównać.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w180 C na funkcji góra-dół przez około 60 minut.
  4. Ostudzić. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: babka kolorowa, wariatka

Porady – Babka wielkanocna 3 kolorowa

Aby kolory babki były bardziej intensywne, można dodać barwniki spożywcze – czerwony i żółty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka wielkanocna 3 kolorowa
Następny przepis: Babka z białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode