Babka twarogowa
Babka twarogowa to tradycyjne polskie ciasto, które skradło serca miłośników słodkości na całym świecie. Ta wyjątkowa babka wyróżnia się miękkim i wilgotnym wnętrzem oraz złocistą, chrupiącą skórką na zewnątrz. Jej głównym składnikiem jest świeży twaróg, który nadaje ciastu niezwykłej kremowości i lekkości. Dodatek roztopionego masła oraz aromatycznej wanilii podkreśla wyjątkowy smak babki twarogowej. Pachnąca cytryną i delikatnie posypana cukrem pudrem, ta babka z pewnością zaspokoi Twoją słodką zachciankę. Jest idealnym wyborem na deser, świąteczne spotkanie lub po prostu do delektowania się w każdej chwili.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z całej cytryny
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- cukier puder (do posypania)
Babka twarogowa – jak zrobić?
- Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy na gładką masę. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Mąkę przesianą przez sito mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Babka twarogowa – dodatkowe informacje
Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, dotyczy to masła, twarogu oraz jajek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka trójkolorowa
Następny przepis: Babka wielkanocna 3 kolorowa