Babka puchowa
Babka puchowa z kakao to niezwykle delikatne i puszyste ciasto, które doskonale sprawdzi się na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych czy po prostu na ciepłą herbatkę. To jeden z tych przepisów, który warto mieć zawsze pod ręką. Ta wyjątkowa babka wzbudzi zachwyt swoim intensywnym kakaoowym smakiem oraz lekkością, której trudno się oprzeć. Jej wilgotność i miękkość sprawiają, że rozpływa się w ustach, powodując prawdziwą eksplozję smaku. Jest to idealny deser dla tych, którzy kochają czekoladę i pragną zasmakować czegoś wyjątkowego. Babka puchowa z kakao to absolutna uczta dla podniebienia – sprawdź sam!
admin
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu
Babka puchowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką, puszystą masę. Do utartej masy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i utrzeć. Dodać olej i ocet. Wymieszać. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 175°C.
Babka puchowa – dodatkowe informacje
Babkę puchową z kakao można przygotować także w wersji czekoladowej. Ja polecam wersję mieszaną. Po prostu wlewając masę do formy zostaw trochę ciasta w miseczce i dodaj 2 łyżki kakao. Wymieszaj. Następnie wlej na jasne ciasto część czekoladową. Rozsmaruj.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA
Następny przepis: Babka Serowa