Babka piaskowa dwukolorowa na oleju
Babka piaskowa dwukolorowa na oleju jest doskonałym wypiekiem, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyjątkowym wyglądem. Ta delikatna i wilgotna babka jest przygotowywana na oleju roślinnym, co sprawia, że jest wyjątkowo puszysta i miękka. Dodatkowo, dzięki dodaniu kakao, nadaje się idealnie na okazje, gdy chcemy zaskoczyć naszych bliskich ciekawym smakiem i wyglądem. Dwukolorowy efekt jest widowiskowy i przyciąga wzrok każdego, kto ma okazję podziwiać tego wypieku. Babka piaskowa dwukolorowa na oleju z kakao to połączenie tradycji z nowoczesnością, które z pewnością będzie pysznym i atrakcyjnym elementem naszego stołu.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- Cukier puder do posypania
- Forma do babki o średnicy 23 cm
Babka piaskowa dwukolorowa na oleju – jak zrobić?
-
1.
Jajka ubić z cukrami do białości, zmniejszyć obroty miksera i partiami dodawać mąki przesiane z proszkiem oraz olej. Z ciasta odłożyć 4 łyżki i dodać kakao. Jasne ciasto wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na wierzch wyłożyć ciasto kakaowe i zrobić esy- floresy za pomocą patyczka do szaszłyków. Pieczenie ok. 60 w temp. 170 stopni, do such go patyczka. Wystudzone babkę posypać cukrem pudrem.
Babka piaskowa dwukolorowa na oleju – dodatkowe informacje
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.