Babka piaskowa
Babka piaskowa to jedno z najbardziej klasycznych ciast, które znajduje się na wielu polskich stołach. Ta delikatna i wilgotna babka zasmakuje każdemu, zarówno dużym, jak i małym. Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty i składa się z kilku podstawowych składników, które większość z nas ma zawsze pod ręką. Niezależnie od tego, czy wybierzemy babkę z rozpuszczoną margaryną, czy na maśle, czy też z dodatkiem kakao – efekt zawsze będzie niezapomniany. Babka piaskowa to idealne ciasto na wielkanocny stół, ale równie dobrze sprawdzi się jako smaczny dodatek do popołudniowej herbatki. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak szybko zniknie z talerzy!
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolny aromat
- 1 kostka margaryny (250g)
- 1 łyżka kakao
Babka piaskowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Całe jajka ubijamy z cukrem do białości.
- Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Mieszamy.
- Wlewamy stopioną gorącą margarynę, mieszamy.
- 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) ok. 50 minut.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast kakao można dodać bakalie, albo skórkę i sok z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka piaskowa dwukolorowa na oleju
Następny przepis: Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami