Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to jedno z najbardziej klasycznych ciast, które znajduje się na wielu polskich stołach. Ta delikatna i wilgotna babka zasmakuje każdemu, zarówno dużym, jak i małym. Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty i składa się z kilku podstawowych składników, które większość z nas ma zawsze pod ręką. Niezależnie od tego, czy wybierzemy babkę z rozpuszczoną margaryną, czy na maśle, czy też z dodatkiem kakao – efekt zawsze będzie niezapomniany. Babka piaskowa to idealne ciasto na wielkanocny stół, ale równie dobrze sprawdzi się jako smaczny dodatek do popołudniowej herbatki. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak szybko zniknie z talerzy!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolny aromat
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 łyżka kakao

Babka piaskowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości.
  2. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Mieszamy.
  3. Wlewamy stopioną gorącą margarynę, mieszamy.
  4. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) ok. 50 minut.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast kakao można dodać bakalie, albo skórkę i sok z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka piaskowa dwukolorowa na oleju
Następny przepis: Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode